kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Durmuş Yılmaz

"2006'ya göre dayanıklıyız ama reel kesimin ciddi kur riski var"

HAZAL ATEŞ ANKARA Durmuş Yılmaz
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, krizin ekonomideki etkilerinin 2006'ya göre sınırlı kaldığını belirterek, "Bu, ekonominin uluslararası şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini gösteriyor" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
"2006'ya göre dayanıklıyız ama reel kesimin ciddi kur riski var"
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, küresel dalgalanmanın Türkiye ekonomisine etkisinin 2006'ya göre sınırlı kaldığını belirterek, "Bu, ekonominin uluslararası şoklar karşısında göreli olarak daha dayanıklı hale geldiğini gösteriyor" dedi. Bu süreçte bankaların etkin likidite yönetimini özenle sürdürmelerinin önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, reel sektörden kaynaklı kur riskine dikkat çekti. Yılmaz, "Reel sektörün yabancı para cinsinden açık pozisyonunun bankacılık sektörü için dolaylı kredi riski oluşturduğu unutulmamalı" dedi. Yılmaz, Merkez Bankası'nın 76'ncı Olağan Genel Kurulu'nda şu mesajları verdi:

* REFORMLARA DEVAM EDİLMELİ: Risk algılamalarının bozulmaya devam etmesi durumunda Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını koruması için mali disiplin ve yapısal reformların devamlılığının kritik önemini koruyor.

* AÇIK POZİSYONA DİKKAT: Son dönemde küresel piyasalarda ortaya çıkan çalkantılar, aynı zamanda bankaların likidite riski yönetiminin önemini de bir kez daha ortaya koydu. Bu kapsamda bankaların etkin likidite yönetimini özenle sürdürmeleri büyük önem taşımaktadır.

* MALİ DİSİPLİN ÖNEMLİ: Maliye politikası ve para politikası arasındaki koordinasyon hayati öneme sahip. Bu enflasyon bekleyişlerinin oluşturulmasında en önemli çapa. Bu itibarla, mali disiplinin korunmasının enflasyon hedeflemesindeki kritik önemini bir kez daha vurguluyorum.

* GIDA FİYATLARI ARTTI: Mart ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranı yüzde 9.15. Gıda ve enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bu gelişmelerin gecikmeli etkilerinin kısa vadede temel enflasyon göstergelerini olumsuz etkilemeye devam etmesi kaçınılmazdır.

* BANKALAR DİKKATLİ OLMALI: Bankalar etkin likidite yönetimini özenle sürdürmeli. Buna ilaveten, reel sektörün yabancı para cinsinden açık pozisyonunun bankacılık sektörü için dolaylı kredi riski oluşturuyor. Firmalar tek yönlü kur varsayımında bulunmamalı. Çeşitli finansal araçların yardımı ile kur riskine karşı koruma sağlamaları kritik önem taşıyor.