kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ekonomik İstikrar başlıklı oturumda (soldan sağa) Çanakcı, Arnab Das, Deppler, Eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Frenkel konuştu.

"IMF'ye ihtiyacınız yok ama 2 yıl sizin için zorlu geçer"

IMF Avrupa Direktörü Deppler, Türkiye'nin IMF programına ihtiyacı olmadığını belirtti ve uyardı: "Global ortam Türkiye için önümüzdeki iki yılı daha zorlu hale getirecek"..
IMF Avrupa Bölgesi Direktörü Michael Deppler, önümüzdeki iki yılın Türkiye için çok zorlu geçeceğini belirterek "Türkiye kendi çıpalarını geliştirmeyi başardı. 5-6 yıl öncesine göre durum güçlü görünüyor. Bir IMF programına gereklilik olduğunu düşünmüyorum. Yetkililer bir Fon programı isterse bunu memnuniyetle yaparız" dedi. Forum İstanbul 2008'in ikinci gününde gerçekleştirilen "Ekonomik İstikrar: Çıpalar ve Ötesi-Türkiye'nin Küresel Sermaye Akışı ve Gelişen Piyasalar Haritasındaki Yeri" konulu oturumda konuşan Deppler, "Global ortam nedeniyle önümüzdeki iki yıl Türkiye için daha zor olacak. Ben daha ziyade pesimist tarafındayım işin. ABD'de bu yıl yumuşak bir resesyon görüyoruz. Avrupa'da bir büyüme görüyoruz. Global açıdan enflasyona baktığımız zaman, Türkiye'de enflasyon, dünyada olduğu gibi ciddi şekilde yüksek çıkacak. Enerji ve hammadde fiyatlarının yükselmesi de Türkiye'de negatif sonuçlara yol açacak benim görüşüme göre" dedi. ABD'den sonra Avrupa'nın da yavaşlayacağını iddia eden Deppler Avrupa'daki yüzde 1'lik yavaşlamanın Türkiye'ye de aynı oranda yansıyacağına dikkat çekti. Deppler "Bu durumda Türkiye'de büyümenin yüzde 4 civarına gerileyeceğini öngörüyoruz" dedi. Türkiye'nin bu etkiyi azaltması için mali politikaların sürdürülmesi gerektiğini belirten Deppler, Meclis'te kabul edilen Sosyal Güvenlik Yasası'nın çok büyük bir reform olduğunu söyledi. Deppler, yapılması gereken reformlarla ilgili şunları söyledi: "Vergi konusunda bir reform yapılmalı, enerjiyle ilgili yapılacak şeyler var. İşgücü piyasası çok önemli. Türkiye'nin işgücü piyasası hiç esnek değil, bunun adapte edilmesi gerekir. Kayıtdışı büyüklüğünün azaltılması için bu reform şart." Deppler, önümüzdeki iki yılda global ortamın Türkiye açısından, geçen yıllara göre daha zorlu olacağını söyledi. Deppler, gelecek ayın başında IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun toplanarak mevcut stand-by programının son gözden geçirmesini sonuçlandıracağını hatırlatarak, "Türkiye'nin gelecekteki büyümesi için gereken temel, bu son programda da atılmıştır. Var olan platformların üstünde sorunlarınızı çözmek için bana veya bizim kurumumuza başvurulması konusunda her zaman başvurulara açığız" diye konuştu. Türkiye'nin son yıllarda sağladığı gelişmelere rağmen, çektiği yabancı sermaye yatırımlarının halen uluslararası ölçekte düşük olduğuna dikkat çeken Deppler, "Evet, doğrudan yatırım gelmesi sağlam bir noktadır ama aynı zamanda zafiyetleri de içerir. Kısa vadede Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları uluslararası ölçekte bakıldığında hala çok düşük. Türkiye'dekiler, olması gereken doğrudan yabancı sermaye yatırımları miktarının altındadır" dedi.
Haberin fotoğrafları