kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Biracıların başına talih kuşu kondu

MENEKŞE ATASELİM
Bomonti Bira Fabrikası işçilerinin 55 yıl önce kurduğu Bira İşçi Evleri Kooperatifi'ne piyango vurdu. Akfen ve Krea ortaklığı, kooperatifin arsası içindeki her bir metrekareye 4 bin 750 dolar ödüyor. Buna göre, evinin arsası 210 metrekare olan mülk sahibine 1.3 milyon YTL düşüyor..
Tekel'in tarihi Bomonti Fabrikası'nda çalışan işçilerin kurduğu Bira İşçi Evleri Kooperatifi, üyelerini zengin edecek. Üzerinde 123 ev bulunan İstanbul Mecidiyeköy'deki arsaya ünlü müteahhitler ve işadamları kancayı taktı. Bira İşçi Evleri'nde yaşayanların kapısını aşındıran tekliflerden sonuncusu ise Akfen Grubu ve Krea Gayrimenkul'den geldi. Kooperatif sakinlerinin oluşturduğu komisyona arsanın her bir metrekaresi için 4 bin 750 dolar öneren konsorsiyum, 123 ev sahibinden en az 110'unun teklifi kabul etmesini şart koştu. Bu öneriye göre, sitede yer alan 210 metrekare arsaya sahip ortalama büyüklükteki bir evin değeri 997 bin 500 dolara denk geliyor. Yani, söz konusu teklif kabul edilirse, bira fabrikasının eski çalışanlarının cebine bugünün kuruyla 1 milyon 296 bin YTL girecek.

İLK AVANSLARI 50 BİN DOLAR
İşçi Evleri için Akfen ve Krea ilk toplantıyı 20 Nisan 2008 tarihinde Şişli Belediyesi toplantı salonunda yaptı. Ancak henüz çoğunluk oluşmadı. Mülk sahiplerine sözleşmeler dağıtıldı ve proje ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Yeterli çoğunluk ve destek sağlanması durumunda, sözleşme imza töreni ve parsel başına 50 bin dolarlık ilk avansın dağıtılması için 27 Nisan pazar günü Akfen Grubu'nun sahip olduğu Zeytinburnu Novotel'de ikinci bir toplantı yapılacak.

EN AZ 2.7 EMSAL İSTİYORLAR
Mülk sahiplerine dağıtılan sözleşmelere göre, irtifa hakkı 12 ay içinde alınamazsa, metrekareye ödenen miktar da 4 bin 750 dolardan 5 bin dolara çıkarılacak. Akfen ve Krea ortaklığı, arsa için 1/5.000'lik planlar doğrultusunda konut ve ticaret imarı almak, en az 2.5 emsal oranına sahip olmak istiyor. Bölgede yaşayan sakinlerden edinilen bilgilere göre, irtifak hakkı Şişli Belediyesi'nden çıkıyor ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) tıkanıyor. Çünkü, İBB, Bira İşçi Evleri'nin bulunduğu bölgeyi 'hava deliği' olarak niteliyor. Şu anda Bira İşçi Evleri'ndeki her binanın yüksekliği 2 kat. Bazı binalar ise mal sahibi daha fazla daire istediği için az katlı apartmanlara dönüştürülmüş bile.
Haberin fotoğrafları