kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çinlilerden CNN'e 1,3 milyar dolarlık dava

Yeni Haber
Çinli bir ilkokul öğretmeni ile bir güzellik uzmanının, Amerikan yayın kuruluşu CNN hakkında, Çin halkına hakaret ettiği gerekçesiyle Çin nüfusundan kişi başına 1 dolar olmak üzere, 1,3 milyar dolar tutarında tazminat davası açtığı bildirildi.

Hong Kong'da yayımlanan Ta Kung Pao gazetesinin haberinde, New York'ta yaşayan Liang Şubing adlı güzellik uzmanı ile Pekin'deki bir ilkokulda öğretmenlik yapan Li Lilan, dava dilekçelerinde, "CNN sunucusu Jack Cafferty'nin sözlerinin Çin halkının duygularını incittiğini ve kasten zihinsel zarara yol açtığını" ileri sürdü.

Gazetenin haberinde, Liang ve Li'nin davasını 6 avukatın takip edeceği duyuruldu ve bir avukatın, "Çin'in nüfusu yaklaşık 1,3 milyar, bu nedenle istenen tazminat fazla değil" yolundaki sözleri de aktarıldı. CNN sunucusu Jack Cafferty, 9 Nisanda San Francisco'daki meşale koşusuyla ilgili canlı yayın sırasında, "Çin mallarının çöp olduğu" ve "Çinlilerin geçen 50 yıl içinde genel olarak serseri ve haydut gibi davrandığı" şeklinde ifadeler kullanmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı, CNN televizyonu ve sunucusundan, onurunu incittikleri için Çin halkından özür dilemelerini isterken, Cafferty'yi "kibirli, kıt zekalı ve Çin düşmanı" olarak niteledi.

CNN'in Pekin temsilcisi de bakanlığa çağrılarak protesto edildi ve özür talebi yinelendi.Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ciang Yü, bugün haftalık olağan basın toplantısında, bakanlığın tam bir özür beklediğini belirterek, "CNN'in cevabını bekleyeceğiz ve göreceğiz. Umarız CNN işi ciddiye alır, zira hem Çin halkının duygularını incittiler, hem de kendi imajlarını sarstılar" diye konuştu. Bu arada 14 Çinli avukat da CNN ve sunucusuna karşı dava açtı.