kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bush bu yıl da ''soykırım'' sözünü kullanmadı

AA
Yeni Haber
ABD Başkanı George W. Bush, 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında, bu yıl da beklendiği gibi ''soykırım'' sözünü kullanmadı.

Ermenilerin 1915 olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettiği 24 Nisan tarihi dolayısıyla her yıl ABD başkanlarının açıklama yapma geleneğini sürdüren Bush, ''Bu anma gününde, Osmanlı İmparatorluğu'nun sonunda 1,5 milyon kadar Ermeni'nin topluca ölümü ve sürgüne zorlanması dolayısıyla 20'inci yüzyılın en büyük trajedilerinden birinin kurbanlarının anısını onurlandırıyoruz'' dedi.

ABD Başkanı Bush, ''Ben, Amerika'daki ve dünyadaki Ermeni toplumuna, bu trajediyi anmada ve kaybolan pek çok masum hayatın yasını tutmada katılıyorum'' ifadesini kullandı.

''Bu insanlık trajedisini hatırlarken, barış, hoşgörü ve insan hayatına saygı çabalarının ikiye katlanması gerektiğini gördüğünü'' belirten Bush, ''Ermeni halkının bu trajediyi aşmada yılmaz bir kararlılık göstererek, karakter ve ruh gücünü sergilediğini'' kaydetti.

Bush, Ermeni asıllı Amerikalıların ABD'ye katkılarından minnettarlık duyduklarını da belirtti.

Ermenistan ve Türkiye'de uzlaşma ve barış ile ''bu trajik olaylara ilişkin ortak bir anlayış'' geliştirme yönünde çaba gösterilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bush, ''Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin tamamıyla normalleştirilmesini bekliyoruz'' dedi.

''ABD'nin Ermenistan ile ortak değerlere dayanan kuvvetli bir ilişkide kararlı olduğunu'' belirten Bush, ''Ermenistan hükümetini, demokrasiyi ilerletme yönünde kararlı adımlar atmaya çağırıyoruz ve bu yönde Ermenistan'a desteğimizi sürdüreceğiz. Yukarı Karabağ meselesine kalıcı ve barışçı bir çözüm arayışında dürüst aracılık yapmakta kararlılığımızı sürdürüyoruz'' dedi.

ABD Başkanı, mesajını, ''bu anma gününde (eşi) Laura ve ben, dünyadaki Ermeni halkına en derin taziyelerimizi gönderiyoruz'' ifadesiyle bitirdi.