kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Sık sık zatürree olunur mu?

Annem bu sene iki kez zatürree geçirdi. İkincisinde 20 gün hastanede yattı. Sizce bu kadar sık zatürree geçirmek doğal mıdır? Nermin O./İstanbul

Değildir tabii sayın okurum. Zatürree gibi akciğerlerin iltihaplanması ile seyreden bir hastalığın ciddiyeti göz önüne alındığında; doğru tedaviye rağmen tekrarlamış olması, altta yatan bir soruna işaret ediyor olabilir.

Kimler zatürree olur?

Hastanede yatan, özellikle de bağışıklık sistemi bozulmuş kişilerde değişik zatürree tipleri ortaya çıkabilir. Bunun yanında başka kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı ilaçlar ile baskılanmış olanlar, yaşlılar ve çocuklar özellikle risk altındadır. Antibiyotiklerin sık kullanımı sonucu bu tip mikroplar penisiline karşı direnç kazanıp, tedavide zorluk oluşturabilir. Gereksiz ve uygun olmayan antibiyotik kullanımından kaçınılmalı ve mutlaka bir uzman tarafından tedavi önerilmelidir. Bağışıklık sistemi baskılanmış, altta yatan hastalığı olan, alkol ya da sigara bağımlısı ve ileri yaştaki kişilerde, zatürreenin penisilin grubu antibiyotiklere direnç gösterme olasılığı vardır. Annenizin durumunu bu şekilde inceleyin.