kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Basurumdan kurtulmak için ne yapmam gerekiyor?

12 yıldır basur şikayetim var. Son üç senedir kanamam oluyor. Çeşitli krem ve ilaçlar kullandım ama işe yaramadı. Lazer ameliyatı olmayı düşünüyorum. Önerir misiniz? Funda A./Adıyaman

Basur yani hemoroit tedavisini bir sıra içinde ele alalım. Hemoroit tedavisinde ilk yaklaşım diyet ve dışkılama alışkanlıklarının gözden geçirilmesidir. Diyette lifli ürünlere ağırlık verilmeli ve bol su tüketilmelidir. Bu önlemler kabızlığı önlemeye yöneliktir. Ayrıca dışkılama sırasında aşırı ıkınmaktan kaçınılmalı, temizlik sırasında tahriş etmeden ve sabun, deterjan ya da şampuan kullanmadan; sadece suyla temizlik yapılmalıdır.

SICAK SUYA OTURUN
Hemoroitlerin rahatlaması için makat bölgesindeki kasların gevşemesi gerekir. Hastalar sıcak oturma banyosu yapabilir. Yakmayacak sıcaklıkta suyu bir leğene koyarak, içinde 20-30 dakika oturabilir veya duş şeklinde bu uygulamayı yapabilirsiniz. Bunun günde bir kez yapılması ve ardından yumuşatıcı kremler kullanılması faydalıdır. Birçok hemoroit bu şekilde düzelir ama tekrar etme olasılığı vardır.

LAZERİN ÇOK ETKİSİ YOK
Yeni başlayan hemoroitlerde hemoroitin gevşemiş tabanına lastik bant koyulması veya infrared koagulasyon yöntemiyle yakılması ile hemoroitin altındaki tabana daha sıkı yapışması ve dışarıya sarkmaması sağlanabilir. Bu tedavi erken evre için geçerlidir ve tedavi başarısı yüzde 60-70'tir. Daha ileri evrelerde cerrahi ile hemoroitlerin temizlenmesi, makat bölgesinde kasılma yapan kasların kesilerek bu bölgenin gevşetilmesi gibi ameliyat yapılır. Lazer; ameliyat sırasında koter ya da bıçak yerine lazer ışınının kullanılmasıdır. İstatistiksel olarak hastaya sağladığı fazladan bir yarar yoktur.