kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Kusma ve ani baş dönmesi labirent hastalığının belirtisi!

10 gündür şiddetli baş dönmelerim ve kusmalarım oluyor. Kendimi iyi hissederken, bir anda yerlerde sürünmeye başlıyorum. Doktorum bana kulak testi yaptı. Hastalığımın adı 'labirent'miş. Bana bu konuda bilgi verir misiniz? Oya D./İstanbul

Hani birbirinin içinden geçen ve çıkış yeri kolay bulunamayan yollar vardır ya; labirent denilen ve bunlara çok benzer yapılar içkulağımızda da bulunur. Bunlar, salyangoza benzer üç yarım daire şeklinde kanaldan oluşur ve vücudumuzun dengesinde çok önemli rol oynar.

BAŞINIZ DÖNER
Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak, hastalıktan birkaç hafta sonra bu kanalların şişip iltihaplanması, denge görevini doğru şekilde yerine getirememelerine ve buna bağlı baş dönmelerine yol açar. Baş dönmeleri de refleks olarak kusmayı uyarır. Ani baş hareketleri şikayetleri tetikler. Labirente bağlı baş dönmeleri, birkaç hafta boyunca devam edebilir ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.

KORKMAYIN!
Baş dönmesine duyma kaybı da eşlik edebilir. Etkenin virüsler olduğu düşünülürse, baş dönmesini ve kusmayı kontrol eden ilaçlar verilerek, hastalığın geçmesi beklenir. Bazen etken; bakteri denilen mikroplardır. Bu durumda bakterileri öldürecek antibiyotikler de kullanılır. Yapmanız gereken; bu rahatsızlığın geçici bir durum olduğunu bilerek korkmamak, baş dönmesi yaratacak ani hareketlerden kaçınmak ve baş dönmeniz geçmeden araba kullanmamaktır.