kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Yumurtalıklarımı büyütmek için tedavi görebilir miyim?

10 yaşındayken açık kalp ameliyatı oldum. O zamana kadar ufak tefektim ve gelişimim zayıftı. Ameliyattan sonra gelişmeye başladım. Şimdi 37 yasındayım ve bu ameliyatın erkeklerde yumurtalıkların gelişimine olumsuz bir etkisi olup olmadığını merak ediyorum. Yumurtalıklarımın normale göre ufak kaldığını düşünüyorum. Bunun bir tedavisi var mı? Aydın E./Adıyaman

Yumurtalıklarınızın küçük mü yoksa normal mi olduğunu, ölçmeden söylemek mümkün değil. Geçirdiğiniz kalp ameliyatının özellikle yumurtalıklarınıza yönelik bir büyüme geriliğine sebep olduğunu düşünmüyorum. Eğer öyle bir şey olsaydı, bu, tüm bedeninizi ilgilendiren bir gerilik olurdu. Yazdıklarınızdan anladığım; sizin yakınmanız sadece yumurtalık boyutuna ait. Diğer uzuvlarınızdan ise, bir şikayetiniz yok.

BOY ÖNEMSİZDİR
Yumurtalıkların yani testisin boyutu, normal kişiler arasında bile farklılıklar gösterir. Yumurtalığın önemi işe yarayıp yaramadığındadır, boyunda değildir. Anatomik olarak eni 2-4 cm, boyu 3-5 cm arasında olan yumurtalıklar normal diye kabul edilir. Dikkat ederseniz biri diğerinin iki katı olan iki testis de normal diye kabul edilmektedir. Dolayısıyla asıl önemli olan işe yarayıp yaramadığıdır. Testisin iki temel görevi vardır. Birincisi spermi yapmak ve böylece üremeyi sağlamak, diğeri de testosteron denilen erkeklik hormonunu üretmek. Yeterli sayıda ve özellikte spermin üretilip üretilmediği, bir sperm sayımıyla hemen anlaşılır.

ENDİŞELİYSENİZ SAYDIRIN
Testosteron ise erkek bedeninin kadınınkinden farklı olmasını sağlayan tüm özellikleri yöneten ve sağlayan hormondur. Kas yapısının, boyun, kuvvetin, saçın, sakalın, sesin, cinsel arzunun ve erkeklere özel diye bilinen her türlü özelliğin altında testosteron yatar. Hala endişeniz varsa doktora görünüp, sperm sayımı ile testosteron seviyenizin ölçülmesi ve ultrason ile testisinizin incelenmesi, durumunuz neyse ortaya koyacaktır. Testisi küçük erişkin bir erkekte bunu gidermek için etkili bir tedavi yöntemi yoktur. Hormon eksiklikleri ise, rahatlıkla dışarıdan tamamlanabilir.