kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Grip yüzünden artık hiç koku alamayacak mıyım?

Bu kış çok sık nezle ve grip oldum. Hala da tam olarak iyileşemedim. Ne doğru dürüst koku alabiliyorum, ne de yediğimin tadını anlayabiliyorum. Bu durum kalıcı olabilir mi? Emine A./Zonguldak

Tat ve koku duyusu beraber çalışır sayın okurum. Burun ve ağız içerisine koku ve tat almayı sağlayan duyargalar yerleşmiştir. Bu duyargalar yediğimiz ya da kokladığımız maddeler tarafından uyarılır. Bu uyarılar beyne iletilir ve orada neyin ne olduğu analiz edilerek tat ve koku alma işlemi tamamlanır.

Duyarga işler!
Bu iki duyumuz birbirleriyle bir düzen içerisinde çalışır. Dil üzerine dikkatle bakıldığında gördüğümüz siğile benzer çıkıntılar ise; gerçekte dile ait tat hücrelerinin duyargalarıdır. Yediklerimiz ve içtiklerimiz tükürükle karışıp buraları uyarır ve sinyaller beyne ulaştırılır. Genelde 4 ana tat olan ekşi, tatlı, tuzlu ve acıyı ayırt edebiliriz. Bu tatların karışımları ağızda çiğnenen maddenin içeriği, yüzey yapısı, sıcaklığı ve kokusu ile birleştiğinde duyargaların ayırt edebildiği tat ortaya çıkar.

Paniklemeyin!
Çoğu tatlar koku duyumuz tarafından tanınır. Sarmısaklı bir yemek yerken burnunuzu tıkarsanız veya nezleliyken bu yemeği yerseniz, yenilen yemeğin tatlı veya ekşi olduğunu ayırt eder ama sarmısak olduğunu anlayamayabilirsiniz. Bu; sarmısağın bilinen tadının bir kısmının koku duyargaları tarafından değerlendirilmesinden kaynaklanır. Kış boyunca geçirdiğiniz üst solunum yolu enfeksiyonları sizin burnunuzun iç yüzünde tahribat oluşturmuş. Bu da koku duyargalarının tam çalışamamasına yol açıyor. Hastalıktan kurtulduğunuzda durumunuz düzelecektir.