kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

5 yaşındaki kızım karşı cinsin cinsel organını merak ediyor

5 yaşındaki kızım erkek çocuklarını merak ediyor. Zaman zaman ağabeyinin ya da babasının cinsel organı hakkında sorular soruyor. Ona nasıl tepki vermem gerekiyor? Emel Güngör/İstanbul

Eşler kendi aralarında bile cinselliği konuşamazken, nerede kaldı çocuklarımızla konuşmak... Cinsellik denildiğinde karşımıza kocaman tabular dikilmekte ve her davranışımıza bunlar yön vermektedir. Aklı-fikri yerinde, sağlıklı çocuklar yetiştirmek istiyorsak bilgiden kaçmamalıyız. Bizlere zor gelse de, doğruyu öğretebilmek için kendimizi zorlamalıyız. Kızınızın yaptığı cinsel kimliğini fark etmeye başlamış bir çocuk için çok doğaldır. Çocuklarınızın sağlıklı bir cinsel kimlik geliştirmeleri onların gelecekteki başarı ve mutluluklarının anahtarıdır. Büyürken bilinmezler içerisinde korku ile bocalayan bu genç insanlara en büyük yardımı, anne ve babası yapabilir. Aşağıdaki ipuçları çocuklarınızla sağlıklı iletişim kurmakta size yardımcı olabilir:
1. Ona cinselliği anlatırken, yaşamımıza anlam katan kültürel ve sosyal değerlere dair güzel örnekler vermeye çalışın.
2. Çocuklarınızı normal olduklarına ikna edin. Çünkü hepsi farklı olduklarından endişe ederler.
3. Özgüven kazanmaları için onların iyi yönlerini vurgulayıp, yeteneklerini de ödüllendirin.
4. Özel yaşamlarına saygı gösterin.
5. Cinsel organlar için küçüklüklerinden itibaren doğru isimler verin ve kullanın.
6. Bir yakının hamileliği, gazetedeki AIDS hastalığı ya da bir dizdeki ilişki gibi fırsatları; çocuğunuza bir şeyler öğretmek için mutlaka kullanın.
7. Ona değerlerimizin başkalarınınkilerden farklı olabileceğini ve bu kriterler içinde hareket etmesi gerektiğini anlatın.