kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Safra kesemden ameliyat olayım mı?

Check-up sırasında safra kesemde taş görüldü. Doktorlar ameliyat olmamı tavsiye ediyor. Ama ben hiçbir şikayetim yokken, ameliyat olmak istemiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Erdal C./İstanbul

Safra taşları hastaların yaklaşık yüzde 80'inde herhangi bir şikayete sebep olmaz. Eğer taş zaman zaman safra akışında tıkanıklıklara sebep olursa, genellikle sağ üst tarafta tekrarlayan ağrılarla kendini gösterir. Ağrı sağ omuza ve sırta doğru yayılır. Bulantı ve kusma yaratabilir. Bu ağrılar genellikle yağlı ve ağır yemeklerin sonrasında görülür. Safra taşının yaratabileceği en büyük sıkıntı; safra kesesinde iltihap ve yangı gelişimidir. Bu ataklar genellikle beş saatten fazla sürüp üşüme ve ateş gibi bulgular gösterir. Taşlar safra yollarındaysa; hastalık ciddi ve hayatı tehdit edici bir hal alır. Bu durumda; sarılık, kanda mikrop üremesi, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk izlenir.

Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.