kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Ömer Burhanoğlu

Fas Kralı bastırdı, Türkiye otomotiv derbisini kaybetti

UFUK SANDIK
Türkiye'nin otomotiv derbisini Fas'a karşı kaybettiğini belirten TAYSAD Başkanı Burhanoğlu, "Türkiye Renault'nun 450 bin adetlik hafif ticari yatırımını Fas Kralı bastırınca kaptırdı" dedi..
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı (TAYSAD) Ömer Burhanoğlu son dönemde Türkiye'nin otomotivde rakip ülkelere karşı 'derbileri' kaybettiğini söyledi. TAYSAD'ı 30. Genel Kurulu'nda konuşan Burhanoğlu, Türkiye'nin otomotivdeki rakipleri Fas, Mısır, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Slovakya ve Rusya'nın çektikleri otomotiv yatırımları ile Türkiye'yi tehdit ettiklerinin altını çizdi. Türkiye'nin hafif ticari araç üretiminde bölgesel üs olmasına rağmen Renault'nun 450 bin adetlik hafif ticari yatırımının Fas'a gittiğini belirten Burhanoğlu, "Türkiye bu yatırımı Fas'a kaptırdı. Yani otoda derbiyi kaybettik. Bu kayıp aslında 3 değil 6 puanlık bir kayıp. Hafif ticari üssü olmamıza rağmen bu yatırımı kaybetmemiz bize 6 puana mâl oldu" dedi. Türkiye'nin otomotivde bugün geldiği noktayı sürdürebilmesi için hükümetin otomotivi öncelikli sektörler arasında görmesi gerektiğini kaydeden Burhanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

SIYASI IRADE ŞART
"Renault yatırımını Fas'a gitmesindeki en büyük rolü Fas Kralı oynadı. Yatırımın gelmesi için bizzat kendi uğraştı. Bu yatırım için büyük teşvikler verdi; arsa, lojistik altyapı ve uzun vadeli vergi gibi teşvikler. Bu nedenle Türkiye'de de otomotive öncelik veren bir siyasi iradenin oluşması lazım." Kia ve Hyundai'nin Çek Cumhuriyeti'ne gittiğini, Ford'un ise Transit Connect üretiminin bir kısmını Romanya'ya kaydırdığını vurgulayan Burhanoğlu, "Ne üzücü ki Ford Ar-Ge yatırımını da oraya taşıdı" şeklinde konuştu. Burhanoğlu, "Üretimin teşvik edilmesinin yanı sıra iç pazarı da büyütecek yeni vergi düzenlemeleri yapılması gerekiyor" dedi