kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

15 Mayıs'taki ilk hasat buğdayda kritik viraj

ŞAH TANYERİ
Kuraklığa bağlı hububat sıkıntısı yaşayan Türkiye'de, mayıs ayının ikinci yarısında Çukurova'da başlayacak hasat, spekülatif fiyat artışını frenleyecek..
Türkiye bir süredir dünya ile aynı döneme rastlayan tahıl ürünlerinin miktar ve fiyat sorununu konuşuyor. 2007 yılında kuraklığa bağlı olarak yaşanan ürün rekolte düşüklüğünden sonra ithalat yoluyla stoklamada gecikme, sorunu ağırlaştırırken, gözler Çukurova'ya çevrildi. Çukurova, hasat dönemi itibariyle hububat üretiminde kritik öneme sahip bir bölge. Kış dönemi sonunda buğdayın tükenme noktasında ilk hasat Çukurova Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor. Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren buğday hasatı yapılıyor. Daha sonra mısır, pamuk, soya gibi ürünler devreye giriyor.

İYİ HASAT BEKLENİYOR
Çukurova'da hasatla birlikte ürün fiyatları da otomatik olarak düşme eğilimine giriyor. Çukurova Bölgesi'nde yağışların tam zamanında gerçekleşmesi nedeniyle bu yıl iyi bir hasat dönemi bekleniyor. Adana'nın Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Adana'da her yıl ortalama 250 ila 260 bin hektarlık ekim alanında 1.2-1.4 milyon ton ürün alındığını belirterek, şunları söyledi: "Hava şartları böyle giderse, bölge olarak biz rekoltede düşüş beklemiyoruz. Kaliteli ürün elde edebileceğimizi tahmin ediyoruz. Eşyanın doğası gereği hasatla beraber ürüne doyulacağı için fiyatta kısmen geri çekilme yaşanır. Bununla birlikte kısa sürede tırmanışa geçeceğini sağır sultan bile biliyor. Geçen yıl Çin buğday stoklarının bittiğini, ithalata başlayacağını bildirmişti. Yavaş yavaş alıma da geçti."