kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hava bozdu, petrol 113.5 $'a vurdu

FURKAN ALP
Petrol dün 113.5 doları geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Dünya durgunluktan korkarken petroldeki rekorlar herkesi şaşırttı Petrolün rekor üstüne rekor kırmasının en büyük sebebi dolardaki değer kaybı olurken, Meksika ve Rusya'da üretim kesintisi etki etti ..
ABD ekonomisindeki durgunluğa rağmen petrol fiyatları durmak bilmiyor. ABD ham petrolü dün 113.50 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükseldi. Son 9 aydır doların Euro karşısında hızla değer kaybetmesi, OPEC'in üretimi artırmaması, Ortadoğu ve Afrika bölgelerinde üretimi kısıtlayan risk faktörleri ve dalgalanma döneminde petrol ve emtialara yönelen yatırım fonlarının etkisiyle rekor üstüne rekor kıran petrol fiyatları, geçtiğimiz temmuz ayından bu yana yüzde 56 değer kazandı. ABD ham petrolünün dünkü yükselişinde ise ABD'nin üçüncü büyük petrol sağlayıcısı konumundaki Meksika'da kötü hava koşulları nedeniyle ihracatın kesintiye uğraması, Nijerya'da yaşanan terör saldırılarının üretimi kısıtlaması ve dünyanın en büyük petrol üreten ülkelerinden biri olan Rusya'da üretimin 10 yıldan beri ilk kez ilk çeyrekte gerilemesi rol oynadı.

DOLARIN DÜŞÜŞÜ DE ETKİLİ
Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon uyarıları sonrası Avrupa Bölgesi'nde faizlerin düşmeyeceğine yönelik beklentinin güçlenmesiyle doların Euro karşısında değer kaybı dün de sürerken, yatırımcılar değersiz dolara karşı güvenli liman olarak gördükleri petrole yatırım yapması ve Çin'in artan petrol taülebi de ABD ham petrol fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. Piyasa analistleri, petrol fiyatlarındaki rekor yükselişin ağırlıklı olarak Meksika'nın ABD'ye yaptığı petrol ihracatının yüzde 80'ini etkileyen kesintilere dayandığını ancak Rusya'nın petrol üretiminin gerilemesi ve doların sürekli değer kaybetmesinin de etkili olduğunu bildirdi. Uzmanlar, Çin ve Asya'nın hızlı büyüyen ekonomileri için gereksinim duyduğu petrol talebinin önümüzdeki 10 yıl boyunca da devam edeceğini öngörerek, petrol üretiminde yaşanabilecek kesintilerin fiyatlar üzerinde önemli bir baskı oluşturduğuna ve ciddi problem yarattığına dikkat çekti.

1 TRİLYON DOLARLIK YATIRIM
Rusya'nın 2008'in ilk üç ayında günde ortalama 10 milyon varillik üretim gerçekleştirdiğine işaret eden analistler, Rusya'da petrol üretiminin yüzde 1 gerilediğini kaydetti. Uzmanlara göre, Çin ve Hindistan'ın artan petrol talebini karşılama için önümüzdeki 20 yıl içinde 1 trilyon dolarlık yen rezerv yatırımı gerekli. Bu arada OPEC dün yaptığı açıklamada küresel petrol talebinin yılın ikinci çeyreğinde ABD'deki resesyona paralel gerileyebileceğini bildirdi.