kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Zeugma'nın üstüne cam fanus

Yeni Haber
Gaziantep İl Özel İdaresi, Zeugma Antik Kenti'nin üstünü, cam fanus benzeri bir yapıyla kapatarak, şehri açık hava müzesine dönüştürecek.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilen eserlerin bir kısmının da taşınacağı antik kente, dört mevsim turist çekilmesi hedefleniyor.

Zeugma'dan çıkarılan eserler, tabiat şartlarından, yağmurdan, kardan, güneşten etkilenmesin ve daha sağlıklı korunsun diye Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Oysa bu eserler, bulundukları yerde korunarak sergilenebilse, turistlerin daha çok ilgisini çekeceği düşünülüyor. Bunun için çalışma başlatan Gaziantep Valiliği, İl Özel İdaresi'nin kaynaklarından 1 milyon YTL kaynak aktararak Zeugma Antik Kenti'nin üstünü cam fanus benzeri bir yapıyla kapatacak.

Kazılarda ortaya çıkarılan villalar ve mozaiklerin bulunduğu 2 bin metrekarelik bölümün üstünün kapatılacağı proje tamamlandı. Birkaç hafta içinde ihale edilecek proje sayesinde Zeugma'nın üstü Efes Antik Kenti'nde olduğu gibi kapanmış ve yaz kış ziyarete açılmış olacak.
Kazı alanını görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin, Zeugma Antik Kenti'nden çıkan eserleri yerinde göremediği için yaşadıkları hayal kırıklığına da son verilmiş olacak.

Çalışmanın tamamlanmasının ardından Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaik ve çeşitli eserlerin bir bölümünün buraya taşınması ve teşhir edilmesi planlanıyor. Çalışmayla, Gaziantep'in sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasın etkin tanıtımı ve turizm gelirlerinin artırılması hedefleniyor.
Öte yandan Zeugma Antik Kenti'nin güvenliğini sağlayan Nizip Kaymakamlığı, antik kentin girişine yaptırdığı 2 kapı ile güvenlik önlemlerini daha da artırdı.

Antik kente ilk girişe bir kapı kondu. Saat 17.00'den sonra antik şehre araçla girişe izin verilmiyor. Ayrıca, kazı alanının giriş kısmına da bir kapı konularak güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı.

Antik kent, Nizip Kaymakamlığı'na bağlı köy korucularının yanı sıra İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Belkıs Jandarma Karakolu'nda görevli personel tarafından da korunuyor.

CİHAN