kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meclis önünde eylem

Yeni Haber
Çalışanlar, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldüğü sırada Meclis önünde tasarıyı protesto etti. 1 Nisan'da polisin sert müdahalesiyle karşılaşan ve yürüyüşlerine izin verilmeyen çalışanlar, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türkiye'de bulunduğu gün hiçbir engelle karşılaşmadan Meclis eylem yaptı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin çağrısıyla yapılan eylemde çalışanlar bir kez daha SSGSS'nin geri çekilmesini istedi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki geleceğimiz, neyi oyladıklarından bile habersiz milletvekillerinin parmak işaretlerine emanet edilmiş durumda" dedi.

Yasa gündeme geldiğinden bu yana eylemler yaptıklarını belirten Tombul, AKP Hükümeti'nin "gözleri IMF" kredilerinde olduğundan kendi eylemlerini görmediğini söyledi.

Tombul, şöyle konuştu:

"Şimdi buradan görüşülen her maddenin ardından bir gözleriyle muhalefet sıralarını, diğer gözleriyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının işaretini gözleyen AKP milletvekillerine sesleniyoruz. IMF'nin buyruklarını dinlemeyin, IMF buyruklarına teslim olmuş kabine üyelerini dinlemeyin; vicdanınızın sesini dinleyin, meydanları dolduran halkın sesini dinleyin! Bu yasanın geçmesine izin vermeyin. Bu yasa geçtiği takdirde Türkiye'nin karanlık geleceğinin vebali sizin yakanızı asla bırakmayacaktır. Hastane kapılarında kalanların, emeklilik yüzü göremeyenlerin "ah'ı sizi bulacaktır."

KESK Başkanı Tombul, Türkiye'ye verilecek kredi için yasanın çıkartılmasını şart koşan IMF Heyeti ve Anayasa Mahkemesi'nden dönen yasayı bir kez daha Meclis'e taşıyan hükümet ne kadar karalıysa emekçilerin "onlardan bin kat daha" kararlı olduğunu ifade etti.

Tombul'un açıklamasının ardından eyleme katılan örgütlerin başkanları da birer konuşma yaptı.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi konuşmasında, yasanın taleplerini karşılayıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. Çelebi, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama kararını hatırlatarak İşçi Bayramı'nın yasallaşmasını istedi

TTB Başkanı Gençay Gürsoy da, eylem sürecinin genel greve doğru gittiğini belirtti ve "Bu iktidarın anlayacağı dilden eylemlere sıra geliyor" dedi.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise, şimdiye kadar eylemlerine destek verenlerin artık omuz vermeleri gerektiğini söyledi.

Meclis'in Dikmen Kapısı önündeki eyleme ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da destek verdi. SHP ve çeşitli sivil toplum örgütleri de çalışanların eylemlerine destek vermek için Meclis'in önündeydi.

Eyleme, uluslararası sendika örgütlerinden de destek geldi. Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSİ) temsilcisi Fransız Chidi King de eylemde hazır bulundu.

Eylemde sık sık "Hükümet yasanı al başına çal", "IMF uşağı AKP istifa", "Mezarda emekli olmayacağız" şeklinde sloganlar atıldı. Eylem, basın açıklaması ve konuşmaların ardından sona erdi. Çağrıcı kurum başkanları eylemin ardından söz konusu yasa tasarısının görüşmelerini izlemek üzere Meclis Genel Kurulu'na girdi.

(ANKA)