kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Tartışmalı ortamdan AB reformlarıyla çıkarız"

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Tartışmalı ortamdan AB reformlarıyla çıkarız. Demokrasiler ortak akılla çözüm bulur.Türkiye'de tartışmalar sertleşse de bu demokrasinin içinde çözülür" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin içinde bulunduğu tartışmalı ortamdan çıkabilmesi için Avrupa Birliği (AB) reform sürecine ara vermeden devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de yaşanan siyasi mücadeleler ve tartışmalara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bunun demokrasinin bir gereği olduğunu belirterek, "Herkes demokrasinin ilkelerinin ve kurumlarının zedelenmemesi gerektiği konusunda duyarlı olmalıdır" ifadesini kullandı.

Abdullah Gül, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi'nin (KİK) 24. toplantısında yaptığı konuşmasında, Türkiye'de son dönemde yaşanan siyasi tartışmalara değindi. Türkiye'de son günlerde bazı siyasi tartışmalar ve mücadeleler yaşandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu tartışmaların demokrasinin doğasında var olduğunu kaydetti.

Demokrasilerin ancak bu tür tartışmaların ortak akılla sonuçlandırılması suretiyle güçlenebileceğini vurgulayan Gül, "Demokrasiler ancak bu tür tartışmaların ortak akılla sonuçlandırılması ile suretiyle güçlenir. Türkiye'de de bu tür tartışmalar ileri özgürlük koşullarında çok sesli ve çoğulcu ortamda gerçekleşmektedir. Herkes demokrasinin ilkelerinin ve kurumlarının zedelenmemesi gerektiği konusunda duyarlı olmalıdır. Böyle bir ortamın tartışmaların en akılcı biçimde toplumun çıkarına sonuç vermesine imkan tanıyacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde reform çalışmalarına devam etmesi gerektiğini vurgulayan Gül, reform sürecinin küresel ve bölgesel konjoktüre göre değli, uzun vadeli bir vizyonla gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Reformların AB sürecinin yanında Türk halkının beklentilerine de cevap verdiğini aktaran Gül, komplekse kapılmadan reformların devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

Reform sürecinin devam etmesinin Türkiye'yi bulunduğu tartışmalı ortamdan uzaklaştıracağına ve bazı kesimlerde var olan kaygıları da ortadan kaldıracağına dikkat çeken Gül, "İşte bu anlayışla millet olarak reform sürecine ara vermeksizin koşar adımlarla gitmemizi tavsiye ediyorum. Bunu Türkiye'nin bu gün içinde bulunduğu tartışmalı ortamdan da daha güçlu bir şekilde çıkaracağına ayrıca toplumun bazı kesimlerinde var olan kaygılarının da gidereceğine inandığım için gerçekten tavsiye ediyorum" dedi.

AJANSLAR