kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Günde 4 kutudan fazla bira içenlerin alkol sorunu vardır

Sosyal çevrem gereği düzenli olarak alkol alıyorum fakat alkolik değilim. Ramazan'da hiç içmememe rağmen eşim ve dostlarım bana çok içtiğimi söylüyor. Çok içmek ne kadar içmektir? Adnan M./İstanbul

Alkollü içki içmek sosyal bir olaydır yani diğer insanlarla birlikte yapılır. Eğer insan içki içerken başka insan aramamaya başlamışsa ve artık zaman ve mekan gözetmiyorsa, o zaman gerçek bir bağımlılık problemi var demektir.

Alışkanlık risk
Birçok insan da sizin gibi arkadaşları ya da işi nedeni ile içki içmeyi bir alışkanlığa dönüştürebilir ve içtiği miktar kendine normal gelebilir. Alkol içmek sıradan bir iş haline geldiği için bu alışkanlığa bağlı olarak ortaya çıkan problemleri fark bile edemeyebilir. Ne kadar çok içilirse, alkolizm ve diğer sağlık riskleri katlanarak artar. Sizin sorduğunuz soruya gelince; her ne kadar insanın yaşına ve vücut yapısına göre değişebilse de şu kriterlere dikkat:
* Kadınsanız ve bir seferde 3 standart içkiden ya da haftada 7 standart içkiden fazla içiyorsanız,
* Erkekseniz ve bir seferde 4 standart içkiden ya da haftada 14 standart içkiden fazla içiyorsanız, çok alkol alıyorsunuz demektir.
Bir standart içki; bir büyük kutu bira veya bir bardak şarap ya da bir tek rakı/votka gibi sert içkiye denk gelir. Her ne kadar bazı yayınlarda alkollü içki içmek sağlığa yararlı gibi gösterilse de; alkolün kazandıracağı yarar, sebep olacağı zararların yanında hiç kalır. Bu nedenle kalp sağlığımı koruyacağım diye alkole başlamak anlamsızdır. Sağlıkla kalın.