kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Tek testisle çocuk sahibi olmam mümkün mü?

* Küçükken babam iki testisimin de torbada olmadığını fark etmiş ve beni ameliyat ettirmiş. Doktor, bir testisimi torbaya indirdiklerini ancak diğerinin zarar gördüğünü söylemiş. Sadece sağ testisim var ve evlenmek üzereyim. Sizce sorun yaşar mıyım? Tayfun A./Adana

İnmemiş testis çocukluk çağında sık rastlanılan sorunlardandır. Testisler bulunmaları gereken yerde değil de, yukarıdaki kasık kanalı içinde yerleşmişlerdir. Bazen kendi kendilerine inip çıkarlar, bazen siz zorladığınızda normal yerlerini alırlar, bazen de dışarıdan müdahaleye rağmen yukarıda kalırlar. Son grupta ameliyatla düzeltme gerekliliği vardır. Diğerlerinde ise ilaçla tedavi sonuç vermezse ameliyata gidilir. Testislerin en iyi çalıştığı ve sperm üretebildiği ısı 34 derecedir. Kasık kanalları ise normal vücut ısısı olan 37'de bulunur. Bundan dolayı testisleri daha düşük ısıda olan torbaya indirmek gerekir.

SPERM SAYIMI YAPTIRIN
Ortalama olarak 1 mililitre menide, 20 milyon sperm bulunması gebelik için yeterlidir. Bu sayıya tek testisle de ulaşılabilir. Fakat değerlendirilmesi gereken tek kriter sayı değildir. Sperme ait canlılık, hareketlilik, şekil ve hız gibi değerler de gebelik için önem taşır. Yapmanız gereken şey; bir sperm sayımı yaptırıp durumunuzu tespit etmektir. Unutmayın ki; gelişen teknoloji ile birlikte çok az sayıda sperm ile bile sağlıklı gebelikler oluşabilmektedir.