kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ekonomide 'ihtiyatlı duruşa' devam kararı

Erdoğan başkanlığındaki ekonomi zirvesinde global ortamda sıkışıklığın sürdüğü tespit edildi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen ekonomi değerlendirme toplantısında, global ortamdaki sıkışıklığın devam etmesi nedeniyle, makro ekonomide "ihtiyatlı duruşa" devam kararı çıktı. Yaklaşık 5.5 saat süren toplantıda, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve Türkiye ekonomisine etkileri ve alınabilecek tedbirler masaya yatırıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, özellikle uluslararası piyasalarda enerji ve temel emtia fiyatlarındaki yükselişin yılın ilk çeyreğinde, ihracatta kaydedilen yüzde 36'lık artışa rağmen, cari işlemler açığını olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

BORÇ STOKU GERİLEDİ
Tüm bu olumsuz koşullara rağmen, ekonomide büyümenin devam ettiği, sanayi üretiminin artığı vurgulandı. Açıklamada, şu tespitlere yer verildi:

* STAND-BY: IMF ile yürütülen stand-by düzenlemesi, gözden geçirme çalışmaları kısa sürede sonuçlanacak. Global ortamdaki sıkışıklık devam ediyor, bu nedenle makro ekonomik politika uygulamalarında "ihtiyatlı duruş" önemini koruyor.

* AB SÜRECİ HIZLANACAK: Kamu maliyesi hedeflerinin tutturulması, yapısal reform programının kararlılıkla uygulanması ve AB sürecindeki adımlara ivme kazandırılması temel öncelik olmaya devam edecek.

* KRİZİN ETKİSİ SÜRÜ- YOR: Uluslararası finansal piyasalarda yaşanan kriz beklenenden daha uzun sürdü.

* GÜÇLÜ REZERV: Hazine'nin borç çevirme oranının geçmiş dönemlere göre önemli ölçüde azalmış ve güçlü rezerv pozisyonu, global gelişmelere bağlı riskler karşısında önemli bir güvence oluşturdu. Kamu borç yükünde sağladığımız ilerleme bu dayanıklılığı daha da destekledi. 2007 sonu itibariyle Avrupa Birliği tanımlı kamu borç stoğunun GSYH'ya oranının yüzde 38.8'e, kamu net borç stoğunun GSYH'ya oranının ise yüzde 29.1'e gerilediğini göstermektedir.

* GAP EYLEM PLANI: GAP Eylem Planı üzerinde yürütülen çalışmanın tamamlandığı ve yakında kamuoyu ile paylaşılacak.