kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gaza basan otomotiv sanayiyi sırtlıyor, üretimde olumsuz sinyaller artıyor

TARIK YILMAZ
Sanayi üretimi ocaktaki % 11.4'ten sonra şubatta da % 7.5 arttı. Artışta otomotiv, metal sanayi gibi sektörler etkili oldu. Ancak tekstil, giyim, plastik beyaz eşya üretiminde ciddi daralma sinyalleri geliyor..
Ekonomideki yavaşlama sinyallerinin artmasına karşın sanayi üretimi iki aydır yüksek oranlı artışlarla yoluna devam ediyor. Ocaktaki yüzde 11.4'lük artışın ardından üretim şubatta da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.5 artarak sanayinin yine büyümeye olumlu katkı yapacağını gösterdi. Ancak yüksek artış sanayinin alt kollarındaki topyekün artıştan değil birkaç sektörden kaynaklanıyor. Üstelik üretim artışı mevsimsellikten arındırıldığında geleceğe yönelik olumlu gidişe işaret etmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), şubat ayı sanayi üretim verilerine göre, üretim ocakta yüzde 11.4, şubatta yüzde 7.5 arttı. İki aylık üretim artışı ise yüzde 9.4 olarak hesaplandı. Bu üretim artışı ilk bakışta sanayinin yavaşlamadığına ilişkin bir işaret olarak yorumlansa da mevsimsellikten arındırılan üretim verileri aynı işaretleri taşımıyor. Üstelik sanayinin alt kolları karışık sinyaller veriyor. İşte birkaç sinyal:

* Mevsimsellikten arındırılarak hesaplanan üretim artmıyor aksine düşüyor. Ekim-kasım 2007'de mevsimsellikten arındırılmış üretim endeks rakamı 152 seviyesindeyken bugün 149'larda. Ocak ayına göre şubatta üretim artışı yüzde 0.2 düştü. Merkez Bankası da son yazdığı Para Politikası Kurulu raporunda üretim verileri iyi gelmesine karşın Ekim 2007'ye göre kötü performans sergilediğini açıklamıştı. Özetle mevsimsellikten arındırılan verilen ekonominin 2007'nin son çeyreğinden bu yana yerinde saydığını gösteriyor.

* Fortis Bank Başekonomisti Haluk Bürümcekçi'ye göre ekonomik aktivitede bir ivmelenme olmazsa mayıstan itibaren yıllık artış oranlarının belirgin olarak yavaşladığı görülecek. Bürümcekçi, iç talepteki zayıf görünümün, bu seviyelerin bile korunması riski yarattığını düşünüyor.

* En olumlu veri ise taşıt araçları ve yan sanayi sektöründe. İhracatın da lokomotifi taşıt araçları üretimi şubatta yüzde 35.8 ile önemli bir artışa imza attı. Toplam sanayi üretimindeki 7.5'lik artış artışın 2.2 puanı da otomotivden geldi. Bu sektördeki üretim artışında Tofaş'ın üç marka için yaptığı üretimin etkisi yüksek.

* İstihdam yükünü çeken tekstil, giyim ve deri gibi sektörlerde ise üretim kayıpları yaşanıyor. Üretimin en çok düştüğü iki sektör deri (yüzde 9.7) ve tekstil (yüzde 12.8) gelecek için olumlu sinyaller vermiyor.