kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yıllık masrafı 250 bin Euro Kadir Topbaş, AB kurumlarının bulunduğu bölgede açılan "İstanbul Merkezi"nin, Kültür A.Ş tarafından yıllık 105 bin Euro’ya kiralandığını, yıllık toplam masrafının 200-250 bin Euro olduğunu belirtti.

AB'nin kalbi Brüksel'e İstanbul Merkezi açıldı

Fikret AYDEMİR BRÜKSEL
AB'nin 2010'da kültür başkenti olacak İstanbul'u temsil için Brüksel'de tanıtım merkezi kuruldu. Merkez Türk ve Avrupalı katılımcılardan oluşan bağımsız kurulca yönetilecek..
Avrupa Birliği'nin 2010 yılını kültür başkenti olarak İstanbul'u seçmesinin ardından Brüksel'de "İstanbul Merkezi" açıldı. Merkez İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması ve Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini destekleyecek. AB'de İstanbul'u temsil etmeyi ve Avrupalılar ile ortak etkinlikler çerçevesinde buluşmayı sağlayacak olan "İstanbul Merkezi" nin, Brüksel'de yerleşik yerel ve bölgesel temsilciliklerle farklı alanlarda işbirlikleri kuracağı belirtildi.

ÇOK YÖNLÜ KÜLTÜR PLATFORMU
Merkezin açılışı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn tarafından yapıldı. Yapılan basın açıklamasında, İstanbul Merkezi Brüksel Bürosu'nun sergi alanı, kütüphanesi ve diğer kaynakları, sinema ve konferans salonu ile Brüksel'in kalbinde çok yönlü bir kültür platformu olarak hizmet vereceği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Her ne kadar İstanbul Merkezi Brüksel Bürosu fikri ve merkezin kuruluşuna destek İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki Kültür A.Ş.'den gelmiş olsa da, merkezin faaliyetleri Hollanda, Avusturya, Almanya, İsveç ve İngiltere dahil birçok Avrupa ülkesinden gelen Avrupa Parlamentosu üyelerini de içeren, seçkin Avrupalı ve Türk katılımcılardan oluşan bağımsız bir Yönetim Kurulu tarafından yürütülecektir." Kadir Topbaş da, İstanbul'un paylaştıkça değeri artan bir hazine olduğunu vurgularak, Olli Rehn ve Avrupalı dostların desteklerini göstermek için büro açılışına katılımlarından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Topbaş, Türkiye'nin tam üyelik müzakereleri sırasında diyalog ve istişarenin çok önemli olduğunu belirtti. Olli Rehn de İstanbul'a beğenisini dile getirerek Türkiye'deki reformların önemine işaret etti.

AÇILIŞA GENİŞ KATILIM
Açılışa Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği kurum ve kuruluşları üst düzey yetkilileri, Brüksel'de yerleşik üye ülke temsilcileri, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Egemen Bağış, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi ve SABAH Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan'ın da yer aldığı davetli topluluğu katıldı.
Haberin fotoğrafları