kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eğitimli kadının eşini boşama kriteri sadakat

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nce 2006 yılında yapılan Aile Yapısı Araştırması'nın ileri analizine göre, eğitimli kadınlar aldatılma ve şiddete maruz kalma, eğitimsiz kadınlar ise çocuk sahibi olmama ve eşinin ailesiyle geçinememe gibi nedenlerle boşanıyor. İşte araştırmada öne çıkan sonuçlar:

* Erkekler için ortalama ilk evlenme yaşı 1990'da 26.1 iken 2000'de 26.9 oldu. Kadınlarda, ilk evlenme yaşı eğitimsiz kadınlarda 18 yaş altı ve 18-24 yaş, eğitimli kadınlarda ise 18-24 ile 25-29.

* Eğitimli kadınlar aldatılma, şiddete maruz kalma ve madde bağımlılığı gibi nedenlerle evliliklerini bitiriyor. Eğitimsiz kadınlar ise çocuk sahibi olmamak, eşinin ailesi ile geçinememek, eşinin evin geçimini sağlayamaması gibi sebeplerden boşanıyor.

* Boş zamanlarında eğitimli kadınlar, kitap ve gazete okuyup, spor yaparken eğitimsiz kadınlar, sosyal eğlence olarak nitelendirilecek etkinliklerde bulunuyor.

* Eğitimli kadınların kişisel gelirleri 400- 1200 YTL arasında değişirken, eğitimsiz kadınlar 400 YTL'den az kazanıyor. Ancak eğitimsiz kadınların, müstakil ev sahibi olma oranı eğitimli kadınlardan daha fazla.

* Eğitimsiz kadının hemen hemen hiç otomobili bulunmazken, eğitimli kadınlar da eğitimli erkelerle karşılaştırıldığında çok az miktarda otomobil alıyor.

* Günlük, yiyecek, içecek alışverişini eğitimsiz kadının ailesinde erkek yaparken, eğitimli kadın bu işleri de üzerine alıyor.

* Kayınvalide ve kayınpederle en sık eğitimsiz kadınlar görüşüyor. Komşularıyla en fazla görüşenler de yine eğitimsiz kadınlar.