kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tamtekin'in yeni romanı yolda... 'Türk Diplomatın Kızı' ise İtalya, Macaristan, Almanya, Çin ve Yunanistan'da yayımlanacak.

Kadınlar sadece aşık olduğu adamla sevişmez

Geçtiğimiz yıl, 'Türk Diplomatın Kızı' adlı kitabıyla diplomasi çevrelerini altüst eden Deniz Goran, Londra'daki evini Esquire dergisine açtı: Bazıları kadın cinselliğine karşı çok sığ yaklaşıyor..
Selin Tamtekin, nam-ı diğer Deniz Goran, geçtiğimiz yıl yazdığı 'Türk Diplomatın Kızı' adlı romanıyla gündeme bomba gibi düşmüştü. Eski Sidney Büyükelçisi Yüksel Tamtekin'in kızı olan Selin, kitabında daha önce yaşadığı aşk ilişkilerinden ve cinsel deneyimlerinden söz ediyordu ya da biz öyle sandık... Kitap, İngiltere'de Deniz Goran imzasıyla yayımlandıktan sonra, Türk medyası tarafından araştırılarak gerçek kimliği deşifre edilen 33 yaşındaki sanat danışmanı Tamtekin, o andan itibaren kendini kâbuslarında bile göremeyeceği bir cenderenin içinde buldu. Özellikle ülkemiz gazetelerinde onunla ilgili 'üst sınıf bir fahişe' olduğundan tutun da erkeklerin parasını yiyen bir açıkgöz olduğuna kadar her türlü şey yazıldı. Kitabı, İngiltere'de Bookseller Magazine tarafından 'yılın en umut vaat eden kurgu romanı' seçilirken o, Türkiye'de diplomatın çapkın ve seks düşkünü kızı olarak anıldı...

SANSASYON İSTEMEDİM
* Kitabınızın kurgu olup olmadığı hâlâ merak konusu. Siz, yaşadıklarınızı mı yazdınız?
Kitabım kurgu olsa da yaşadıklarımdan alıntılar içeriyor. Belki bunu ilk etapta hiç belirtmemeliydim ama emin olun ki hayatımı yazacağım diye oturmadım bilgisayarın başına. Bu roman, farklı aralıklarla yazdığım kısa hikâyeleri yakın çevremle paylaşmam ve onların yazdıklarımı beğenip beni kitap hâline getirmem için cesaretlendirmesi sonucu ortaya çıktı.

* Bu bir kurgu romansa neden kendi isminizi kullanmak yerine takma ad kullandınız? Gelecek tepkilerden mi ürktünüz?
Bu kitabı yazarken gelecek tepkileri hiç düşünmedim; zaten düşünseydim yazamazdım. Açıkçası bu tür tepkiler, Londra'daki çevremin düşünce yapısına çok zıt. O yüzden, Türkiye'de aldığım tepkileri hiç beklemiyordum. Deniz Goran, yazar kimliğimi günlük kimliğimden ayırıyor; kendi kişiliğimle yaratıcı kimliğim arasına zihnimde mesafe koymamı yardımcı oluyor.

* Deniz Goran'ın Selin Tamtekin olduğu nasıl ortaya çıktı? Çıkan haberler yüzünden kitabın basımını ertelemeyi düşünmüştünüz...
Asıl kimliğimin deşifre olacağını zaten biliyordum ve önemsemiyordum; yoksa röportajlarda fotoğraf vermezdim. Kitabı ertelemeyi basından gelen sert tepkiler nedeniyle düşündüm; çünkü bu beklemediğim bir şeydi. Neyse ki Türkiye'den Londra'ya döndüğümde olayın şokunu kısa sürede atlatarak hedefim doğrultusunda kitabı yayımladım.

* Independent gibi önemli gazetelerden övgüler aldıktan sonra, Türk medyası tarafından 'diplomatın seks düşkünü kızı' olarak anılmak size neler hissettirdi?
İki kültür arasındaki farkı daha net görmemi sağladı. Fazlasıyla ataerkil, kadının cinselliğini âdet yerini bulsun diye yaşadığı bir toplum olduğumuz için insanlar, kendilerinde haddini aşan tepkiler gösterme cesaretini buldu. Yazılanlar o dönem beni sarstı.

* Kitabın içeriğinden çok, ismi olay yarattı. Türk bir diplomatın kızı değil de sıradan bir kadın olsaydınız; kitap daha mı az ilgi çekerdi ya da siz daha mı az tepki görürdünüz?
Aslında, ilgi çekici olsun diye kitabın ismini böyle koyduk. Bu ilgiyi görmek beni memnun etse de iş çığırından çıkıp; kitabın kurgu olup olmamasına, cinsellik içermesine ve bir diplomatın kızı tarafından yazılmasına kaydı. Ben kendine özgü bir roman yaratmanın peşindeydim, sansasyonun değil. Başka bir dine ya da etnik gruba mensup olsaydım da tepki alırdım ancak belki dozajı farklı olurdu.
Haberin fotoğrafları