kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Turizmciler, güneyde 50 bin eleman arıyor

Hacer GEMİCİ EKONOMİ
Türkiye'nin güneyinde açılan yeni otellerle artan yatak sayısına karşın eleman sayısı aynı hızla artmadı. Yalnızca bu sene 50 bin yeni istihdam gerekiyor..
Turizm sektöründe 2008 sezonu açılırken, istihdam sorunu patladı. Geçen yıl 23 milyon turisti ağırlayan Türkiye'de özellikle güney sahillerinde açılan yeni otellerin diğer tesislerden yaptığı trensferlerin de etkisiyle yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanmaya başladı. Sektör üyeleri yaklaşık 50 bin yeni istihdama gerek duyulduğunu ifade ederek, "Nitelikli eleman hemen bulunamıyor. Hizmet sektöründe kaliteyi düşürmemek için en az bir aylık eğitim gerek. Bu nedenle tesis yöneticileri il il dolaşıp adam topluyor" değerlendirmesinde bulunuyorlar. Bu yıl 25 bin yeni yatağın daha hizmete gireceği Antalya bölgesinde çalışan sayısının 200 bini bulduğu ifade edilirken, Alanya'da Marmaris'e kadar olan kıyı şeridinde toplam 430 bin kişi istihdam ediliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz TUI'nin Türkiye'de faaliyet gösteren otel zincirleri arasında bulunan Robinson Türkiye Müdürü Mahmud Var, "Turizm sektöründe 50 bin eleman açığı var. Kalifiye eleman konusunda ciddi sıkıntı var" dedi. Eleman transferlerinde çalışanların ekip halinde hareket ettiğini ve bunun bir turizm tesisi için büyük hata olduğunu kaydeden Var, "Ekiple gelen personel başka bir transferde yine aynı ekiple gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.

MİNİMUM ÜCRET 600 YTL
Eleman açığının özellikle turizm sezonu açıldığında kendini ciddi olarak hissettirdiğini belirten Şampiyon Tatil Köyü sahibi Osman Ayık ise, "Tesislerin çoğu eleman açıklarını çevre il ve ilçelerden buldukları mevsimlik işçilerle gidermeye çalışıyor" dedi. Yeni açılan tesislerin kendi elemanını yetiştirmek yerine eleman transferlerine başladığını kaydeden Ayık, "Uzun bir süre emek verdiğiniz bir elaman 50 YTL fazla veren oldu mu hemen yer değiştirebiliyor. Ama genellikle yapılan transferlerde ücretlerinin yüzde 50 fazlasına yer değiştirmeler yapılıyor" diye konuştu. Osman Ayık ve Mahmud Yar, Akdeniz'de sektörde maaşların minimum 600 YTL'den başladığını dile getirirken bu rakamın 2.5-3 bin YTL'ye kadar çıktığına işaret ettiler.