kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bir tek S&P 'geri adım' attı!

İş dünyası artan siyasi tansiyonun düşürülmesi için "Herkes bir adım geri atsın" çağrısında bulunmuş ama yanıt alamamıştı. Dün derecelendirme kuruluşu S&P siyasi belirsizlikler nedeniyle Türkiye'nin görünümünü negatife çevirdi.... Haziran 2002'den bu yana ilk kez Türkiye'nin görünümü negatife çevrilirken S&P yaptığı açıklamada, "Siyasi gelişmeler ekonomik durumu olumsuz etkiler. Politik belirsizlik başarı ile yönetilirse görünüm tekrar düzeltilebilir" dedi..
Küresel krizde en ağır darbe alan ülkelerin başında gelen Türkiye, artan iç siyasi problemler de eklenince kredi derecelendirme kuruluşlarının kara listesine alındı. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdiğini açıkladı. Böylece 2002 Haziran'dan sonra ilk kez kredibilitemizi gösteren notumuzun görünümü negatife çevrilmiş oldu. Bunda en büyük etken Yargıtay'ın AK Parti'ye kapatma davası açmasının ardından yaşanan siyasi gelişmelerdi. İş dünyası, TOBB'un önderliğindeki 7 sivil toplum örgütü siyasilere yaşanan gerginliğin sona erdirilmesi için "Herkes bir adım geri atsın" çağrısında bulunmuştu. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan ise bu çağrıya olumsuz yanıt verekek "İçeriğine katılıyorum ama nerden geri adım atacağım onu da söylesinler" demişti.

MOODY'S UYARMIŞTI
Kredi değerlendirme kuruluşlarının aldığı kararlar özellikle yabancı yatırımcılar üzerinde önemli etkilerde bulunuyor. Kuruluşlar özellikle not düşürürken elini çabuk tutarken not artırımı gibi olumlu kararlarda 7-8 sene gibi uzun süreler bekliyorlar. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Başkan Yardımcısı ve Türkiye analisti Kristin Lindow, 19 Mart'ta AKP'ye açılan kapatma davasının Türkiye'nin kredi notunda aşağı yönlü bir baskı yaratmayacağını ancak kısa vadeli yukarı yönlü hareket olasılığını azaltacağını söyledi. Moody's'in Türkiye için kredi notu, yatırım yapılabilir seviyesinin altı olan Ba3 düzeyinde bulunuyor. Kredi notunun görünümü ise durağan.

'EKONOMİNİZ KIRILGAN'
S&P yaptığı açıklamada, görünümdeki aşağı yönlü revizyonun, kısa dönemde artan global sorunlar ve gergin siyasi ortam nedeniyle yapıldığına işaret edildi. Bozulan makroekonomik ortamın Türkiye'nin dış kırılganlığını artırabileceğini, mali ve ekonomik riskleri aşağı yöne çevirebileceğini belirten S&P, hükümetin global ortamdaki bozulmayı ve politik belirsizlikleri başarıyla yönetebileceğini göstermesi halinde görünümün durağan geri döneceğini ifade etti. Ancak S&P siyasi gelişmelerin mali düzelmeyi zorlayabileceğini de anımsatmaktan geri kalmadı. S&P, mali disiplindeki ciddi bir bozulma ya da finansman koşullarında sürecek kötüleşmenin not üzerinde baskı yaratabileceğini vurguladı.