kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uyku sorununuz varsa daha çok su için!

DİDEM SEYMEN - SAĞLIK SERVİSİ
Saatlerin ileri alındığı bugünlerde, birçok insan uyku sorunu yaşıyor. Dr. Abdullah Özkardeş, yatmadan önce duş almanın ve bol sıvı tüketmenin uyku sorununu çözeceğini dile getiriyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Uyku sorununuz varsa daha çok su için!
Memorial Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Abdullah Özkardeş bahar yorgunluğu ve uyku bozuklukları ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Saat farkı nedeniyle uykusuz kalanların, ne yapmalarını önerirsiniz?
Özellikle bahar aylarında saatlerin ileri alınmasıyla beraber, insanların yorgunluk ve uykusuzluk şikayetleri artıyor. Her saat farkı için adaptasyon süresi bir gün olarak belirlenmiştir. O süre sonunda beyin düzene adapte olur. Adaptasyonu çabuklaştırmak için yeni saat sistemine göre yatıp, kalkmak lazım. İnsanlar kendilerini yeni düzene göre ayarlamalı. Ayrıca akşamları yatmadan önce melatonin hapları alınabilir.

KAHVE VE ÇAYA DİKKAT!

* Akşamları yeteri kadar uyuyamayanlar neler yapmalı?
Uykusuzluk sorunu olanlar öncelikle yatmadan önce her gece ılık duş almalı. Bol bol sıvı gıdalar tüketmeli. Sabah ne kadar zamanında kalkarsanız, o kadar rahat olursunuz. Sabah iş durumuna göre kendinizi ayarlayın. Gerekirse yeni uyku düzenine alışana kadar, akşam ziyaretlerini ve yemek davetlerini azaltın. Ağır yemek de uykusuzluğa yol açar.

* Deliksiz uyudukları halde, sabahları yorgun kalkan insanlara ne yapmalarını önerirsiniz?
Egzersiz yapmak önemlidir. Vitamin desteği de alınabilir. Her sabah kalkınca alınan ılık duş, daha rahat ayılmanızı sağlar. Gün içinde yapılan egzersizler başta zorlayıcı gibi görünse de, rahatlamanızı sağlar. Yürüyüş de iyi gelir. Kahve ve çay gibi uyarıcı maddeler ise, uyku düzenini bozar.

* Uykusuzluk baharda artar mı?
Eskiden uykusuzluk hastalık olarak görülmezdi. Şimdi bunu hastalık olarak görüp, çare arayanlar arttı. Uykuya dalma ve uykuyu sürdürme bozukluğu, bir hastalığın habercisi ya da uyku bozukluğunun göstergesidir.

* Bölük pörçük uyuyanlar, bu sıkıntıdan nasıl kurtulabilir?
Uykuyu derinleştiren ilaçlar kullanılabilir. Uykusuzluğun altında yatan nedenler; solunum yolları problemi ya da huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklarsa bunlar tespit edilmelidir. Bir hastalık söz konusu değilse, ilaç tedavisine gidilmelidir. Aşırı stres ve gerginlik de, uykuyu engeller.

ORTALAMA SÜRE 6-8 SAAT

* Gece uykusunu almadan işe giden ve işteki performansları düşük olan çalışanlara ne öneriyorsunuz?
Uyku laboratuvarlarına başvursunlar. Sabah soğuk su ile yüzü yıkamak, ilk iş saatlerinde bilgisayar ekranına fazla bakmamak, taze sıkılmış meyve suyu içmek ve işyerinde merdiven inip çıkmak da işe yarayabilir.

* Kaliteli bir uyku kaç saattir?
Yaşa ve insanın bünyesine göre uykunun süresi de değişir. Kaliteli ve sağlıklı bir uykunun ortalama süresi; 6-8 saat arasında değişmektedir.