kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

"CHP'nin Kürt raporlarını raftan indireceğim"

Geçmiş CHP kurultaylarıyla kıyaslandığında 25-26 Nisan'da yapılacak kurultay pek de ilgi çekmiyor.
Nedeni de büyük olasılıkla 'düşük profil' genel başkan adayları...
Bugünlerde bunu tersine çevirecek ve hızla yükselişe geçen bir isim var; dün de sözünü ettiğim genç işadamı Umut Oran...
Peki, kim bu Umut Oran?
Annesi Diyarbakırlı, babası Manisalı, Almanya'da doğmuş, İstanbul'da büyümüş iki dil bilen genç bir işadamı.
Bir ayağı Anadolu'da bir ayağı İstanbul ve Avrupa'da...
Bir anlamda Türkiye sentezi...
Anadolu'da bölgesel kalkınma, göçün engellenmesi, sosyal patlama ve sosyal barışla ilgili projeler üzerine çalıştı.
Hatta Adıyaman'da imza attığı bir proje Birleşmiş Milletler'de örnek çalışma olarak gösterildi. Yılda 35-40 ili gezdi. Sivil toplum örgütleriyle, gençler ve kadınlarla konuştu.
AB, ABD ile ticari ilişkilerde tecrübeli, Dünya Ticaret Örgütü delegasyonu ve Türkiye Giyim Sanayicileri Odası Başkanı...
Kısaca, birikimi ve pratiği olan genç bir adam var karşımızda. Ve şimdi yeni bir yolculuğa, siyaset yolculuğuna çıkıyor.
Aslında siyasetin çok da dışında sayılmaz ama yine de zor bir yolculuk olacak.
Çünkü, CHP'de siyaset yapmak kolay iş değil.
Cumhuriyeti kuran, "Tek Parti Tek Şef" dönemine imza atan, 60'larda "Ortanın Solu"na, 70'lerde "Sosyal Demokrasi"ye açılan, 80'lerde kapatılan, 90'larda "Yeni Sol" ve "Anadolu Solu" denemeleri yapan ama 2000'lerde yeniden "Altı Ok"la bütünleşen bir siyasi parti.
İşte genç işadamı Oran bu partiye, Türkiye'nin en köklü partisi CHP'ye girerek şansını denemek istiyor.
Peki, bu ülkenin temel sorunları hakkında ne düşünüyor?
Satır başlarıyla birkaç önemli konuyu sordum o da cevapladı.
Parti Kapatma:
"Bu tabii kaygı verici bir durum... Daha çok demokrasi istediğimiz bir noktada Türkiye'nin buraya gelmesi üzücü. Ama AKP de yüzde 47 oyu tam anlamıyla taşıyamadı."
Kürt Sorunu:
"Türkiye'de Kürt sorunu var. Bu sorunun etnik ve ekonomik boyutu da var... Vatandaşlarımız bazı etnik farklılıklar talep etmektedir ama orada ekonomik sorunlar da söz konusu. Bugün ne AKP ne de CHP bu konuda bir şey üretmiyor. Ben mutlaka etnik sorunların dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca o bölgede sosyal devletin kendini hissettirmesi gerekiyor."
CHP'nin Kürt Raporları ne olacak?
"Bu raporları kesinlikle raftan indirip, devreye sokacağım. Doğu ve Güneydoğu'nun sorunu sadece orada yaşayanların sorunu değildir, Türkiye'nin sorunudur. Bence anayasa ve türban sorunundan çok daha önemli bir sorundur. Ben Diyarbakır'a senede 5 kez gidiyorum, oradaki ticaret odalarıyla STK'larla il yöneticileriyle toplantılar yapıyorum. Ama CHP genel başkanı son 5 senede bir kere gitmiş. Orada yaşamazsak, oradaki havayı solumazsak bu meseleyi çözemeyiz."
Alevilik:
"Türkiye'de bugün 10-12 milyon Alevi vatandaşı varsa ve onların bir sorunu varsa, geçmişte kurallar böyle alındı şimdi de böyle devam edecek diyemeyiz. Kurallar değişime açıktır. Sorun varsa bu sorun çözülmelidir."
Neden Siyaset?
"Türkiye'de olan bitene, AKP'nin Türkiye'yi yönetememesine, CHP'nin de çözüm üretememesine bir isyan benim çıkışım. Bir sivil çığlık... Bir anlamda ezberleri bozmak için geliyoruz. Bunun için bir gölge kadrom ve mevcut partililerin de içinde yer aldığı güçlü bir ekibimiz var."
Neden CHP?
"Türkiye'nin yeniden yapılanması lazım, Türkiye'nin kurtuluşu için de CHP'nin iktidar hedeflemesi lazım. Bunun için de tabanıyla, halkıyla, partiye emek vermiş insanlarla, vakıflarla, sendikalarla kucaklaşması lazım. Bunu yapmıyor şu anda. Ben 3-4 yıldır CHP ile çok yakın ilişki içindeyim. Genel başkanımızla çok özel bir ilişkimiz var. Parti tabanıyla da öyle... Son 3 senede yapılan arama konferanslarında hep ön sıralardaydım. İsmim hep gündemdeydi.
Ben risk alıyorum ve bir ezberi bozuyorum. Çünkü Türkiye kötüye gidiyor ve bunu ancak CHP durdurabilir."