kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte Avrupa'nın en zengini

Yeni Haber
İsveçli ev eşyası ve mobilya üreticisi IKEA'nın sahibi Ingvar Feodor Kamprad'ın dünyanın 7., Avrupa'nın ise en zengini olduğu bildirildi. Kamprad ve ailesinin serveti 30 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.

1943 yılında henüz daha 17 yaşında iken IKEA firmasını kuran Kamprad, 65 yıl sonra Avrupa'nın en zengini unvanını elde etti.

Alman bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Kamprad, ilk IKEA mağazasını 50 yıl önce İsveç'te açtı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi gruplarına destek vermiş olduğu ortaya çıkınca Kamprad, verdiği bu desteği hayatının en aptal işi olarak ifade etmişti.

Kamprad'ın hayatı, kendi kaleminden artık kitap oldu ve ilk olarak IKEA'nın anavatanı İsveç'te satışa sunuldu. Kibrit çöpünden mobilyaya kadar olan yolculuğunda İsveçli bir dünya devi olan İKEA'nın ismi dahi ayrı bir hikâye. Pratik ve ucuz ev eşyalarının adresi olan İKEA, İsveç'te olduğu kadar artık bütün dünyada tutulan ve örnek alınan bir marka oldu.

Bir dünya devine dönüşen şirketin tohumları ilk olarak Kamprad'ın memleketi Elmtaryd'de atıldı. Elmtaryd, Smbölgesine bağlı küçük bir yer. Bu şehirler, ileride şirketin ismine de ilham kaynağı oldu. IKEA ismi, Ingvar Kamprad'ın baş harfleri ile memleketi Elmtaryd ve baş harflerinden oluştu.
Kamprand, küçüklüğünden beri bir şeyler alıp satmaya başlamış. Sattıkları arasında kibrit çöpü, yılbaşı gazeteleri, saatler de var. Küçük iş adamı, 1943'te, 17 yaşına geldiğinde, firması IKEA'nın ismini tescil ettirdi. IKEA ismi kelime olarak tek başına bir anlam ifade etmese de, günümüzde söylendiğinde "ucuz ve yaygın ev eşyaları" marka imajı uyandırıyor.

AA