kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Enerji Bakanı Güler, Nur Batur’un sorularını yanıtladı.

'ABD izole edin diyor ama İran'da AB şirketleri de var'

NUR BATUR ANKARA
Enerji Bakanı Güler, Kuzey Irak'a yapılan son askeri harekâtın Türkiye, ABD ve Irak arasında başlayan enerji işbirliğinin kavşak noktası olduğunu söyledi..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile 'Türkiye'nin enerji koridoru olma hayali'ni tartıştık. Güler, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Irak Devlet Başkanı Talabani'yle yaptıkları görüşmelerin üzerindeki sis perdesini ilk kez kaldırdı. Güler, ABD'nin İran'a izolasyon uygulanması yönündeki isteklerini de değerlendirdi. Bu konuda herkesin samimi olması gerektiğini vurgulayan Güler, hemen hemen her AB ülkesinin İran'da iş yaptığını, Türkiye'nin uluslararası hassasiyetlere saygılı olduğunu ama doğalgaza da ihtiyacı olduğunu belirtti :

* Dünyanın gözleri Irak petrol ve doğalgazına çevrildi. ABD'yle petrol ve doğalgazın Türkiye üzerinden Batı'ya nakli için anlaştınız mı? O bölgenin jeolojisini en iyi bilmemiz, komşu olmamız ve bölgede çalışmamız bize avantaj sağlıyor. Kerkük-Yumurtalık boru hattı tekrar devreye girdi. Buna paralel bir doğalgaz boru hattıyla mevcut doğalgazı da kullanmamız mümkün. Irak'ın Akkas bölgesinde doğalgaz var. Türkiye'ye nakli için çalışıyoruz. Yoğun görüşme içindeyiz.

* ABD Başkan yardımcısı Cheney önce Kuzey Irak'a gidip Barzani'yle görüştü sonra da Ankara'ya geldi. Ne mesaj getirdi ? Burada bizi ilgilendiren Kerkük Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın çalışması, muhtemelen ona paralel bir doğalgaz boru hattının yapılması. Tabii hattın güvenliği çok önemli. Irak'ın elektrik ihtiyacı da var. Belki orada doğalgaz ticaretine ilaveten elektrik santralları da kurulabilir. Karşılıklı olarak görüştük. Irak'ı petrol ağırlıklı olarak görüyoruz. Doğalgazın da çıkarılması konusunda Türkiye'yi ihalelere davet edecekler.

DAHA İYİ ANLADILAR

* Projelerin için Kuzey Irak'ta PKK'yı ortadan kaldırmak gerekmiyor mu ?
PKK'ya karşı mücadele unsurlardan bir tanesi. Orada tam bir mutabakat var. Daha çok ilişkilerimiz merkezi hükümetle. Bütün çalışmaları merkezi hükümetle birlikte yürüteceğiz.

* Irak petrol ve doğalgazının Avrupa'ya nakledebilmesinden Türkiye'nin ekonomik çıkarı ne olacak? Parayla ölçülebilecek ve ölçülemeyecek çıkarlarımız var. Öncelikle Türkiye'nin stratejik ve jeopolitik önemini artıracak. Enerji arz güvenliğinde önemli bir kaynağı daha sağlamış olacağız.

* Kuzey Irak'a yaptığımız kara harâkatı ABD, Irak ve Türkiye arasında enerji işbirliğini başlatacak bir dönüm noktası olmuş gibi görünüyor. Evet devam eden süreçte önemli bir kavşak noktasıydı.

* Kara harekâtından hemen sonra hemen Talabani geldi. Türkiye yolu açtı galiba? (Gülüyor ) Şimdi birbirimizi daha iyi anlıyoruz.

* Sizce Barzani Türkiye'yi daha iyi anlıyor mu? (Kahkahayı patlatıyor) Bu kadar söyleyeyim. Zaten biz anlıyorduk. Şimdi onlar da daha iyi anlamaya başladılar.