kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'İstihdam rakamları tabuta çakılan son çivi olabilir'

ABD piyasaları haftaya tedirgin giriyor. Hazine Bakanı Paulson'un bugün yapacağı konuşma ve cuma günü açıklanacak istihdam rakamları büyük bir merakla bekliyor..
ABD piyasalarının gözü bu hafta açıklanacak şirketlerin çeyrek rakamlarına yönelecek. Ayrıca ABD Hazine Bakanı Henry Poulson'un bugün yapacağı ve bakanlığın kredi krizine yönelik hazırladığı planın ayrıntılarının duyurulacağı konuşma da ekonomi çevrelerince yakından izlenecek. Ancak piyasaları asıl endişelendirilecek verilerin cuma günü duyurusu yapılacak olan mart ayına yönelik istihdam rakamlarından gelmesi bekleniyor. Uzmanlar mart ayında 58 bin iş kaybının olabileceğini tahmin ediyor.

ENDİŞE DEVAM EDİYOR
Fusion IQ yatırım şirketinden Barry Ritholtz istihdam konusunda oldukça kötü bir rakamla karşılaşılabileceği uyarısında bulunarak, "Açıklanması muhtemel negatif bir rakam resesyon tabutuna çakılmış son çivi olur. İçerisinde bulunduğumuz resesyon sürecinin 2001'e kıyasla çok daha derin ve uzun süreli olacağını düşünüyorum" dedi. Prudential Invstment şirketinden John Praaven ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) krizin çözümüne yönelik yeni projelerin duyurusunu yapabileceğini ve bunun piyasalar üzerinde yapıcı bir etkisinin olabileceğini söyledi. Ancak Praaven Bear Stearns'ün son anda batmaktan kurtarılmasının ve Lehman Brothers'ın likidite sorunu ile ilgili spekülasyonların hâlâ sürmesinin bu hafta da piyasaları olumsuz etkilemeye devam edeceğini dikkat çekti.

RESESYON UZUN SÜREBİLİR
Standard & Poor's Yatırım Uzmanı Sam Stoval piyasaların kendilerini yavaş yavaş resesyon gerçeğine alıştırdıklarını belirterek, "Herkes resesyonun olacağını biliyor. Beklentiler ise düşük etkili bir resesyonun yaşanmasına yönelik" dedi. Uzmanlar yatırımcıların bu hafta açıklanması beklenen çok sayıda şirketin çeyrek rakamlarını yakın takibe alacağını belirtiyor. Yapılan açıklamalarda özellikle kredi krizinden etkilenme olasılığı yüksek şirket rakamlarının piyasaların ruh hali üzerinde büyük etki yaratacağına işaret edildi. Yetkililer cuma günü açıklanacak istihdam rakamlarının çok kritik olduğunu vurgulayarak, bu rakamın düşük çıkmasının ABD'nin resesyona girdiğinin somut işareti olacağını, rakamın çok düşük çıkması halinde ise bunun resesyonun kolay atlatılamayacağının işareti olarak kabul edileceğini belirtiyor. Diğer yandan yatırımcılar ABD Hazine Bakanı'nın duyurusunu yapacağı ve ülkenin finans sektörüne yönelik köklü değişimleri kapsayacak yeni planının etkisini ancak 2-3 yıl sonra gösterebileceğini ancak planın halen yaşanmakta olan sorunlara çözüm üretme konusunda yetersiz kalacağını belirtiyor.