kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kur yüzde 11 yükseldi döviz kredisi alanın taksidi iki katına çıktı

RAHİM AK
Döviz kredisi kullananları bu ay kötü bir sürpriz bekliyor. Kur yükselince kredinin anaparası üzerinden KKDF hesaplanıyor. Bu da taksiti neredeyse ikiye katlıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kur yüzde 11 yükseldi döviz kredisi alanın taksidi iki katına çıktı
Merkez Bankası'nın döviz kredilerinde kur farkından kaynaklanan geliri ana para üzerinden istemesi nedeniyle döviz kredisi kulananları bu ay kötü bir sürpriz bekliyor. Şubat ayı sonuna göre euronun yüzde 11, doların ise yüzde 6.5 yükselmesi nedeniyle dövize endeksli otomobil ve ihtiyaç kredisi kullananların Türk Lirası bazında taksitleri aynı oranda arttı. Ancak onları asıl bekleyen Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'ndan (KKDF) gelecek. Merkez Bankası'nın kestiği ve Maliye'ye ödediği KKDF, dövizli kredilerde kurun artması nedeniyle bankanın aynı oranda fazla para alması nedeniyle faiz geliri sayılıyor. Bu gelir üzerinden de yüzde 15 KKDF kesiliyor.

MALİYE BSMV'Yİ DÜZELTTİ
Ancak işin dramatik yönü otomobil ve ihtiyaç kredisi kullananların o günden sonra varolan anapara borçlarının tümü için KKDF farkı istenmesi. Önceki ay 50 bin euro otomobil kredisi alıp ilk taksidi ödeyen vatandaş, bu ay geri kalan 49 bin 147 euro üzerinden geçen aya göre yüzde 11 artan euro nedeniyle kur farkı gideri ödeyecek. Böylece geçen aya göre Türk Lirası cinsi borcu 9 bin 999 YTL arttığı için bunu banka için faiz sayan Merkez Bankası bu tutarın yüzde 15'i olan bin 499 YTL'yi bankadan kur farkı olarak isteyecek. Banka da bunu krediyi alan vatandaştan talep edecek. Böylece euronun geçen ay 1.80 YTL'den bu ay 2 YTL'ye çıkması nedeniyle normal taksidi 246 YTL artan vatandaş toplamda bin 745 YTL daha fazla taksit ödemek zorunda kalacak. Dolarla kredi alan vatandaşları da benzer bur durum bekliyor. Şubat sonunda toplam 2 bin 206 YTL kredi taksidi ödeyen vatandaş mart sonunda 3 bin 951 YTL taksit ödemek zorunda kalacak. Bankacılar durumun düzeltilmesi için Merkez Bankası'yla defalarca yazıştıklarını, ancak konunun bir çözüme ulaşmadığını belirtiyorlar. Geçen yıllarda yine aynı kredilerden yüzde 5 oranında alınan BSMV'de de aynı durum sözkonusuydu. Ancak Maliye Bakanlığı sadece taksit içindeki anaparanın kur farkı üzerinden KKDF kesintisi yapılması gerektiğini bankalara bildirdi ve BSMV'de bu durum ortadan kalktı. Böylece yandaki örneklerde anapara üzerinden kur farkı gideri ancak 8 YTL gibi küçük bir tutara karşılık geliyor.