kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İbrahim Sarı'nın esin kaynağı kendi ailesi.

Pijama ailesi internete taşındı

Neslihan TUNÇ
Karikatürist İbrahim Sarı'nın çizdiği ve altı yıldır SABAH Pazar'da yayımlanan Pijama Ailesi'nin şimdi de internet sitesi kuruldu. Daha çok çocuklara yönelik karikatürlerin olduğu site, bol sürprizli..
Ailenin en küçüğü ve Tıfıl lakaplı Deniz, oynamayı çok seviyor ama aynı zamanda oyun bozmaktan da büyük keyif alıyor. Abla Fıdıl (Elif) kardeşinden çok şikâyetçi, özellikle de oyunlarının bozulması onu deliye döndürüyor. Baba, çocuklarıyla hep oyun oynamak istiyor ama bir taraftan da 'yanlış bir şey yaparsam' diye karısından çok korkuyor. Anne ise tipik bir Türk annesi... Çok titiz, her şeyi kontrol altında tutmaya çalışan bir anne. İşte Pijama Ailesi... Karikatürist İbrahim Sarı'nın çizdiği ve son altı yıldır SABAH Pazar'da ilgiyle takip edilen bu aile, her Türk ailesinde yaşanan sıradan olayları mizahi bir dille ortaya koyuyor. Aile bireylerinin kimi zaman evde, kimi zaman sokakta, kimi zaman tatilde başlarından geçen komik olayları konu alan bir çizgi dizi olan Pijama Ailesi, artık internetten de takip edilebilecek. www.pijamaailesi.com adresine girdiğiniz zaman, bu sevimli ailenin birbirinden eğlenceli maceralarının yer aldığı karikatürleri görebilirsiniz. Tabii bu sitede sadece karikatürler yok. Çocuklara yönelik, yapboz'lar, oyunlar, wallpaper'lar ve öykülerin yanı sıra babalara yönelik 'Babanın Yeri' adlı çok keyifli bir bölüm de var. Daha çok çocukların ilgisini çekebilecek olan sitede eğitici faktörler de unutulmamış. Örneğin 'Tarihte Bugün' adlı bölümde tarihte o gün olan önemli olaylar yer alıyor.

AİLENİN YANSIMALARI
Pijama Ailesi'yle 2006 yılında Milli Olimpiyat Komitesi'nden ödül alan İbrahim Sarı, çizgi karakterlerin aslında kendi ailesinin bir yansıması olduğunu söylüyor: "2002 yılında Pijama Ailesi'ni çizmeye ilk başladığımda, Pijamaların da bizim de tek çocuğumuz vardı. Benim ikinci çocuğum dünyaya geldiğinde onların da ikinci çocuğu oldu. Bizim aile içinde yaşanan rutin olayları ben burada biraz abartarak ve espri katarak yansıtıyorum." "Neden Pijama Ailesi?" diye sorduğumuz İbrahim Sarı, pijamanın Türk aile yapısında çok önemli bir sembol olduğunu söylüyor: "Bizim Türk ailelerinde ortak bir özellik vardır, pazar günleri evde pijamayla dolaşılır, pikniğe pijamayla gidilir. Ev halini yansıtan, bir rahatlık sembolü aslında pijama." Pijama Ailesi'yle ilgili çok güzel geri dönüşler aldığını söyleyen Sarı, özellikle çocukların tepkilerinden çok mutlu olduğunu belirtiyor: "Çünkü onların düşünceleri çok saf ve gerçek. Bu benim için çok önemli."

DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ
Pijama Ailesi'nin internete taşınma öyküsünün ise ilginç bir hikâyesi var. Aslında İbrahim Sarı'nın hiç böyle bir niyeti yokmuş. Ancak internete ve teknolojiye çok meraklı olan yeğeni ondan habersiz siteyi hazırlayıp, Sarı'nın doğum günü olan 8 Mart'ta sürpriz yapmış. İbrahim Sarı yeğeninin bu sürprizinden dolayı çok mutlu olmuş ve siteyi sürdürmeye karar vermiş: "Siteyi görünce çok hoşuma gitti ve ben de geliştirmeye karar verdim. Sürekli yeni eklemeler yapıyorum. Giderek daha zenginleşiyor. Daha çok çocukların ilgisini çekebilecek bir site ancak, babalara yönelik bir bölüm de var. Aslında dört-beş yaştan başlayıp genç yaşlı herkesin ilgisini çekebilecek bir site." Çocuklara yönelik bir şeyler yaparken eğlendirici olduğu kadar eğitici de olmasına özen göstermek gerektiğine dikkat çeken Sarı, sitedeki oyunlar dahil her şeyin zekâyı harekete geçirici özelliği olduğunu belirtiyor: "Sonra bir bölüm açıp çocuklara, nasıl karikatür çizilir ya da nasıl resim yapılır, bunları öğreteceğim. Kendi dalımda yapabileceğim şeyleri, en iyi şekilde anlatmaya çalışacağım..."
Haberin fotoğrafları