kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Iraklı Sünni lidere suikast girişimi

Etnik çatışmalar ülkeyi kana buladı. Şii militanlar beş günde 50'den fazla kişiyi öldürdü. Silah bırakma çağrısına karşılık, Devlet Başkanı Yardımcısı'na roketli saldırı düzenledi..
Irak'ta son aylarda durulan etnik çatışmalar yeniden tırmanışa geçti... Şii lider Mukteda Es Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu militanları, orduyla sert çatışmalara girdi. Başbakan Nuri El Maliki, birçok kentte saldırı düzenleyip kontrolü ele geçiren militanlara silah bırakmaları için tanıdığı süreyi uzattı. 5 gün önce de 30 bin askerle güneyin en büyük kenti Basra'da Şii militanlara yönelik "temizlik harekâtı" başlattı. Silah bırakmaları için verilen sürenin dolmasına saatler kala, militanlar başkent Bağdat'ta ABD ordusunun kale gibi koruduğu Yeşil Bölge'yi roket ve havan topu yağmuruna tuttu.

'ÜLTİMATOMU' UZATTI
Hedef, Irak'ın Sünni Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi ile Irak Meclis Başkanı Mahmud El Meşadani'ydi. İki devlet adamının da saldırı sırasında makamlarında olmadığı, korumalarının öldüğü açıklandı. Ancak saldırının hedefi, yeri ve boyutu ülkedeki etnik çatışmaların nereye vardığını gözler önüne serdi. Yabancı ajanslar, saldırıyı Haşimi'ye suikast girişimi olarak duyurdu. Başbakan El Maliki, milislere yönelik ültimatomunu 8 Nisan'a kadar uzattı. Milislere tanıdığı 72 saatlik süre dün biten Maliki, silah bırakacaklara para verileceğini belirtti, haklarında yasal işlem yapılmayacağı sözü verdi.

126 MİLİTAN ÖLDÜ
Sadr ise çatışmalara "barışçı ve siyasi çözüm" bulunması çağrısında bulundu. Bağdat, Basra, Nasıriye, Kut kentlerine sıçrayan çatışmalarda 176'sı milis toplam 214 kişi öldü, 700'ü aşkın kişi yaralandı.
Haberin fotoğrafları