kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Referandum kilidini Türkiye için açıyor

Belkıs KILIÇKAYA/PARİS
Selefi Chirac döneminde getirilen 'Yeni AB adaylarına halk oylaması' şartını, Sarkozy bu yaz anayasa değişiklliği paketiyle kaldırıyor..
Fransa, bu yaz Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bir anayasa değişikliğine gidiyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini anayasada referandum şartına bağlayan madde iptal edilecek. Bir önceki Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye'ye yönelik ülke içindeki muhalefetin tırmanması üzerine 2005'te söz konusu değişikliği yaparak AB adayı tüm ülkelerin kabulünü kendi ülkesinde referandum şartına bağlamıştı. AB anayasasının ülkesindeki referandumda kabul edilmesini riske atmamak için attığı bu adım, Türkiye tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

SON ONAY TEMMUZDA
İşte Türkiye'nin önündeki en büyük engellerden biri gibi görünen bu madde, Türkiye karşıtı açıklamalarıyla nam salan yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde iptal edilecek. Kurumsal reformlara ilişkin yapılacak anayasa değişikliği paketi nisan ayı ortasında Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak. Mayıs ayında mecliste, haziranda ise Senato'da oylanacak. Son oylama ise temmuzda Kongre'de olacak. Anayasa Komisyonu Başkanı Jean Pierre Jouyet'nin açıkladığı değişikliğe, iktidar partisi UMP'den gelen tepkilere rağmen Sarkozy de değişiklikten yana tavır koydu.