kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Komşular ekonomiyi ilk kez KKTC'de tartışacak

SEÇKİN ÜREY
Yunanistan, Güney Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'nin oda birlikleri ilk defa adanın Türk tarafında ekonomik işbirliği için 23 Mayıs'ta bir araya gelecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Komşular ekonomiyi ilk kez KKTC'de tartışacak
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'ın buluşmasıyla adada yumuşayan hava ekonomi cephesine de yansıdı. Kıbrıs'ın ikiye bölünmesinden bu yana ilk defa Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kuzey Kıbrıs Ticaret Odası ile Sanayi Odası ve Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası başkanları Türk tarafında yapılacak resmi bir toplantıda biraraya gelecek.

YUNANİSTAN ÖNCÜ OLDU
Toplantı 23 Mayıs'ta yapılacak. Tarafların toplantının gündemi üzerinde halen çalıştığı, ancak KKTC'nin dünya ekonomisi ile daha fazla entegre olabilmesinin üzerinde durulmasının planlandığı bildirildi. Güney'in de mevcut düzenlemeler çerçevesinde Türkiye ile daha fazla temas kurabilmesinin sağlanrması olduğu belirtildi. Toplantının kararı önceki gün İstanbul'da yapılan Balkan Odaları Birliği (ABC) Genel Kurulu'nda alındı. Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı George Kassimatis'in karara öncülük etti. KKTC odaları, ABC toplantısına TOBB'un girişimi üzerine ilk defa katıldı. ABC'yi devamlı takip etmek istediklerini belirten KKTC'li odalar TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan girişimde bulunmasını istedi. KKTC'li kuruluşlar, uluslararası kuruluşlara sadece gözlemci statüsü ile katılabiliyordu. ABC'nin tüzüğüne göre gözlemci üye kabul edilmediği için bu isteklerinin doğrudan gerçekleşmesi imkanı yoktu. Bunun üzerine Hisarcıklıoğlu, konuyu Kassimatis'e açtı. Kassimatis de beraberinde Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Manthos Mavrommatis'le birlikte yapılan görüşmede önce dört ülkenin oda birliklerinin resmi bir toplantıda biraraya gelmesini ve dört taraf arasında ekonomik konularda nasıl bir işbirliği yapılabileceğinin görüşülmesini istedi. Kassimatis'in teklifi kabul gördü ve Türk tarafında 23 Mayıs'ta toplanılması kararı verildi.