kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Polis ve astsubaylar 8 yıl zorunlu olarak başıboş gezecek

RAHİM AK
Yeni sosyal güvenlik yasası asker ve polis gibi mesleklerde çalışanlara 60 yaşında emekli olma şansı tanıyor. Oysa polis ve astsubaylara yasa ile 52 yaşından sonra çalışmak yasak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Polis ve astsubaylar 8 yıl zorunlu olarak başıboş gezecek
Meclis'te dün görüşülmeye başlanan yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun getirdiği 65 yaş sınırı özellikle asker ve polisleri mağdur edecek. Yasayla 65 yaş sınırı asker ve polisler için 60 yaşa düşse de başka iş yapma yasağı olan bu kesim için 52 yaşında emekli olma zorunluluğu nedeniyle 8 yıl hiçbir iş yapmadan emekli maaşı almayı bekleyecek. Sosyal güvenlik yasa tasarısı polis ve askerler için ilginç bir sonuç ortaya çıkardı. Kanunla emeklilik yaşı 65 olmasına karşın asker, polis, deniz ve madende çalışanlara her yıl 90 gün ek prim gün sayısı eklenmesi ve 65 yaştan düşmesi nedeniyle en fazla 60 yaşında emekli olunabiliyor. Bir başka anlatımla yıpranma hakkı sayesinde yüksek işlerde çalışanlar 5 yıl daha erken emekli olabilecek. Oysa asker ve polislerin emeklilik yaş hadlerini belirleyen ve Anayasa Mahkemesi'nin de iptal etmediği 5434 sayılı Emekli Sandığı Yasası'nın 40'ncı maddesinde asker ve polislerin kaç yaşında emekli olacağı kesin olarak belirlenmiş durumda. Üstelik bu yaş sınırını dolduranların tayin edilemeyeceği yeni mesleğini yapamayacağı da kesin olarak belirtilmiş. Yani yasa ile bu yaş sınırının üstüne çıkanlara o mesleği yapmaları yasaklanıyor. Aynı yasa ile albay, tümgeneral gibi üst düzey askerler ile üst düzey polis şeflerine 60 ve daha yukarıdaki yaşlarda emekli olma şansı tanınırken astsubay çavuş, astsubay başçavuş ve polis memuruna 52 yaş sınırı getiriliyor.

ASKERDE CEZA BEDELİ AĞIR
Böylece subaylar ve polis memurları 52 ile 60 yaş arasında çalışmak isteseler bile yasaları gereği çalışamıyor. Ancak bir yandan da 60 yaşından önce emekli aylığı alamayacağı için 8 yılını emekli aylığı almadan boşta geçirme ile karşı karşıya kalacak. Aynı yasa ile asteğmen, teğmen ve üsteğmenlerin yaş sınırı 41 olarak belirtiliyor. Askeri hizmet verirken ceza alan askerlerin rütbeleri ilerlemediği veya indirildiği için artık askerlerin ceza almaması gerekiyor. Çünkü 41 yaşında hala üsteğmen olan asker bu yaşta emekli olup 19 yıl emekli maaşı bağlanmasını bekleyecek. Kanun gümrük koruma memurlarında da yaş sınırını 50, gümrük koruma kısım amirlerinde ise 55 olarak öngörüyor. Böylece gümrük koruma memurları 10, kısım amirleri ise 5 yıl emekli aylığı almadan yaşamak zorunda kalacak.