kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ben Bernanke

Kongre'den, Bernanke'ye "niye kurtardın" sorgusu

Kongre, ABD Merkez Bankası'nın Bear Stearns'e yönelik uyguladığı kurtarma operasyonunu inceliyor. Fed yetkilileri 3 Nisan'da Kongre'ye hesap verecek..
ABD Merkez Bankası'nın (Fed), batmakta olan Bear Stearns için özel kurtarma operasyonu uygulamasına yönelik tepkiler artıyor. ABD'nin önde gelen Demokratları ve en az bir Cumhuriyetçi senatör, JPMorgan'ın Bear Stearns'ü satın almasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ve ABD Hazine Bakanlığı'nın oynadığı rolün ayrıntılarını öğrenme talebini dile getirdi. ABD Senatosu Bankacılık Komitesi, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'un aracılığıyla yapılan satın alma işleminde Fed'in rolüne ilişkin 3 Nisan'da bir oturum düzenleyecek. Carnegie Üniversitesi Profesörlerinden Allan Meltzer yaptığı açıklamada yetkililerin ateşle oynadıklarını belirterek, "Eğer şansımız yaver gitmezse yapılacak bu yardımların hiçbiri amacına ulaşmayacak. Bu konuda şansa güvenmek büyük hata olur" dedi.

SORGULAMA GEREKİYOR
Fed, Bear Stearns'ün 29 milyar dolarlık likit olmayan aktifini garanti altına almış ve JPMorgan'ın ABD'nin en büyük beşinci yatırım bankası için hisse başına 2 dolar teklif vermesine izin vermişti. Bear Stearns hissedarlarının tepkileri üzerine JPMorgan teklifini hisse başına 10 dolara çıkarmıştı. Bazı senatörler ABD yönetiminin, icra ile karşı karşıya olan milyonlarca ev sahibini kurtarmak yerine bir Wall Street bankasına destek olmaya hazırlanmasını sorguluyor. Senato Bankacılık Komitesi'nin Başkanı Christopher Dodd, "ABD Merkez Bankası'nın, ABD Hazine Bakanlığı'nın ve diğerlerinin son zamanlarda attıkları adımların, daha önce benzeri görülmemiş niteliği Komitenin tam bir sorgu yapmasını gerektiriyor" dedi. Diğer yandan 60 protestocu ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Washington'da bulunan genel merkezinin lobisine kadar girerek, Fed aleyhinde slogan attı. Protestoyu organize eden Detria Austin adında bir mortgagezede, "Fed, yanlış yatırım yaptığı için batmakta olan bir bankayı (Bear Stearns) kurtarmak için milyarlarca doları gözden çıkarıyor ama evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış bizler için hiçbir çözüm geliştirilmiyor" dedi. Fed'in banka kurtarma operasyonlarına girmiş olması bir çok yatırımcı tarafından 'serbest piyasa kurallarının net ihlali' olarak eleştiriliyor.