kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rum tarafından "ara bölge" ve Lokmacı Barikatı...

Mayın temizliği bugün başlıyor

CENK MUTLUYAKALI
Kıbrıs'ta ilk kilit maddelerden biri, 'Berlin Duvarı' olarak anılan Lokmacı Barikatı'nın yıkılmasıydı. Taraflar sonunda uzlaştı, mayınlar temizlenecek, binalar onarılıp ara bölge geçişlere açılacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mayın temizliği bugün başlıyor
Kıbrıs'ta bugün önemli bir adım atılıyor. Başkent Lefkoşa'yı ayıran Yeşil Hat üzerindeki en eski geçiş noktalarından Lokmacı Barikatı'nda mayın temizleme çalışmaları bugün başlıyor. Rum tarafında kalan Ledra caddesini KKTC'ye bağlayan Lokmacı Barikatı'nda 45 yılın ardından yeniden geçişlerin başlaması hedefleniyor. İki taraf arasındaki görüşmelerde iyi niyet yaklaşımlarının ilk maddesi haline gelen Lokmacı Barikatı'yla ilgili görüştüğümüz diplomatik kaynaklar, basında çıkan "BM'nin bölgeye girmesini Türk askerleri engelliyor" haberlerinin manipülasyondan ibaret olduğunu söyledi.

KARAR, GEÇEN HAFTA
Lokmacı Barikatı son 4 yıldır gündemdeki yerini koruyor. Kıbrıs Türk tarafı, barikatın kendi tarafında kalan duvarı önce yıkmış, daha sonra "askeri" amaçlarla buraya bir köprü inşa etmişti. Geçtiğimiz yıl bu köprünün kaldırılmasının ardından, Rum kesimi de Ledra caddesi'nin sonunda kendi bölgesinde kalan duvarı yıkmıştı. Rum kesimi liderliğine seçilen Dimitris Hristofyas'ın, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la geçen hafta yaptığı görüşmede Lokmacı'nın açılmasına da karar verilmişti. Bu önemli karar sonrası ilk adımı, Lefkoşa'nın Kıbrıslı Türk ve Rum belediye başkanları attı. Belediyelere, teknik çalışmalar için planları hazırlayıp kendi yönetimlerine sundu. Ancak barikatın açılıp Ledra caddesine bağlanmasını sağlayacak en önemli adım olan mayın temizleme çalışmalarının ne zaman yapılacağı netlik kazanmamıştı.

BM: TEKNİK SORUN VAR
Basında çıkan "ordu engeli" iddiaları üzerine görüştüğümüz diplomatik kaynaklar, "iddiaların gerçek olmadığını, aksine mayın temizleme çalışmalarına bugün başlanacağını" söyledi. Böylece 45 yıldır kapalı olan Lokmacı Barikatı'nın geçişlere açılması için en önemli adım da atılmış oldu. Adadaki BM Barış Gücü Sözcüsü Jose Diaz, önceki gün yaptığı bir açıklamada üç aşamalı olarak nitelediği açılış çalışmalarında "teknik sorun" yaşadıklarını belirtmiş, "BM'nin yürüteceği mayın tarama çalışmalarına teknik nedenlerden dolayı henüz başlayamadıklarını, sorunları aşmak için çalıştıklarını" söylemişti.
Haberin fotoğrafları