kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül, 4 kanunu onayladı

AA
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aralarında nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanunla, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, gümrük kapıları dışında; mektupla, elektronik ortamda veya yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmesine imkan tanıyan kanunun da bulunduğu 4 kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı 5747 sayılı, ''Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'', 5748 sayılı ''Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'', 5749 sayılı ''Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ve 5750 sayılı ''Expo 2015 İzmir Yönlendirme Kurulunun Tüzel Kişilik Kazanması, Gelir ve Harcamaları ile Denetimi ve Tasfiyesi Hakkında Kanun'' yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Gül'ün onayladığı 5747 sayılı, ''Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''la, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılıyor, 43 yeni ilçe kuruluyor.

Kanuna göre, çeşitli ilk kademe, belde belediyeleri ve mahallelerin birleştirilmesiyle, Adana'da 2, Ankara'da 1, Antalya'da 5, Diyarbakır'da 4, Erzurum'da 2, Eskişehir'de 2, İstanbul'da 8, İzmir'de 2, Kocaeli'nde 6, Mersin'de 4, Sakarya'da 4 ve Samsun'da 3 yeni ilçe kuruluyor.

Kurulan 43 yeni ilçe şöyle: Adana'da; Çukurova, Sarıçam, Ankara'da; Pursaklar, Antalya'da; Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Diyarbakır'da; Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Kocaeli'nde; Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe, İstanbul'da; Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi, İzmir'de; Bayraklı, Karabağlar, Mersin'de; Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir, Sakarya'da; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan, Samsun'da; Atakum, Canik ve İlkadım, Erzurum'da; Palandöken, Yakutiye, Eskişehir'de; Odunpazarı, Tepebaşı.

KATILMA VE BAĞLANMA

Kanun, büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak diğer ilçelerin mahallelerine dönüştürülmesi veya katılmalarını da düzenliyor.

Büyükşehir belediyelerinin sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin 239'unun tüzel kişiliği sona erdirilirken, 35'i ilçe belediyesine dönüştürülüyor. İlk kademe belediyelerinin 9'u büyükşehir sınırları dışına çıkarılırken bunlardan 8'i belde belediyesine, 1'i de köy statüsüne getiriliyor.

Ayrıca büyükşehir sınırları içindeki çeşitli mahallelerin birleştirilmesiyle 8 yeni ilçe kuruluyor.

İstanbul'un Eminönü ilçesi kaldırılarak, mahallesiyle birlikte Fatih İlçesine katılıyor.

Kanunla, Adapazarı Büyükşehir Belediyesinin adı Sakarya, İzmit Büyükşehir Belediyesinin adı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştiriliyor. Büyükşehir sınırları içindeki orman köylerine de büyükşehir belediye seçimlerinde oy kullanma hakkı veriliyor.

Ayrıca 862 belde belediyesinin tüzel kişilikleri, ilk genel mahalli idareler seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak köye dönüştürülüyor.

PERSONELİN DEVRİ

Mahalleye veya köye dönüştürülen belediyelerin memur ve sözleşmeli personel ve geçici işçi statüsündeki personel, büyükşehir belediyesine veya ilgili bağlı kuruluşa devrediliyor.

Köye dönüştürülen belediyelerin taşınmazları ile ihtiyaç duyduklar araç ve gereçler, kurulan komisyonca ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılıyor.

Yeni kurulacak ilçelerin kaymakamlarına 43 yeni otomobil alınıyor. İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına 688, Maliye Bakanlığının taşra teşkilatlarına 387, Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatlarına 473, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlarına 774, Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına 43, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 215, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 129, Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatlarına 215, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına da 301 yeni kadro ihdas ediliyor.

Kanunla Türkiye, 16 büyükşehir, 142 büyükşehir ilçesi, 65 il, 750 ilçe, 1130 belde belediyesi olmak üzere toplam 2103 belediyeden oluşacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 5748 sayılı ''Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''la, eğitim ve araştırma hastanelerine klinik şefi ve şef yardımcısı atamalarına ilişkin esaslar yeniden düzenleniyor.

Kanuna göre, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, tıpta uzmanlık eğitimi klinik şefi, klinik şef yardımcısı, ilgili dalda profesör ve doçent unvanına sahip kişiler tarafından verilecek. Bu kişiler, eğitim sorumlusu olarak nitelendirilecek.

Klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan ve asistan kadrolarına açıktan atama izni alınmaksızın ilgili mevzuatı çerçevesinde atama yapılacak. Klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atamalar, ilgili dalda uzman olan tabipler arasından Sağlık Bakanlığınca yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve sözlü mesleki sınav sonuçlarına göre yapılacak. Bu sınavlara mesleki çalışma, bilimsel yayın ve yabancı dilde yeterliliği bulunanlar katılabilecek.

Yeterlilik kriterleri ile sınavlara ilişkin usul ve esaslar, yönetmelikle düzenlenecek.

Profesör veya doçentlerden klinik şefi veya klinik şef yardımcısı kadrolarına atanmak isteyenler için ayrılacak kadro, mevcut kadroların yüzde 35'ini geçemeyecek.

''SAĞLIK HİZMETLERİ"

İlgili uzmanlık alanlarında profesör veya doçentlik unvanını almış olanlar Sağlık Bakanlığınca yapılacak ilanda belirtilen kadrolardan sadece birisine müracaat edebilecekler. Müracaat eden adayların bilimsel çalışmalarını ve eğitimci niteliklerini değerlendirmek üzere Bakanlık tarafından ilgili uzmanlık alanlarında üç profesör veya klinik şefi tespit edilecek.

Klinik ve laboratuvar şefi veya şef yardımcısı tabipler ile tıp alanında doçent veya profesör unvanlı tabipler, eğitim ve araştırma hastanelerine; uzman tabipler veya tıp alanında doktora yapmış tabipler veya hukuk, kamu yönetimi, işletme ve sağlık yönetimi alanında lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi almış tabipler diğer hastanelere baştabip olarak atanabilecekler. Ancak 100 yatağın altındaki hastanelerin baştabipliklerine atamada tabip olma şartı dışında diğer şartlar aranmayacak.

Eğitim ve araştırma hastanelerinde en az altı ay klinik şefliği veya klinik şef yardımcılığı görevini yürütmüş profesör ve doçentler kanundan yararlanabilecek. Kanunun çıkmasının ardından bir ay içinde atanma talebinde bulunacak olanlar, Sağlık Bakanlığının belirlediği ilgili uzmanlık alanlarındaki üç profesör veya klinik şefinden oluşan komisyon tarafından bilimsel çalışmalar ve eğitimci kimlikler dikkate alınarak değerlendirilecek. Yeterli bulunanlar, fiilen yürüttükleri görevleri hariç kadro unvanlarına göre atanacak.

SEÇMEN KÜTÜKLERİNİ DÜZENLEME YETKİSİ

Seçmen kütükleri, adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak YSK'nın belirleyeceği usul ve esaslara göre her yıl güncelleştirilerek oluşturulacak.

Gerektiğinde, seçmen kütüğünün, her 4 yılda bir yeniden düzenlemesi ve her 2 yılda bir genel denetlenmesi için gerekli bilgileri toplamak amacıyla, Türkiye'de aynı zamanda Nisan ayının ikinci pazar günü yazım yapılmasına YSK karar verecek.

Muhtarlık bölgesi askı listesinin, her yıl, nisan ayının ilk pazartesi muhtarlıklarda askıya çıkarılması uygulamasından vazgeçilecek; bu listeler, seçim dönemlerinde ve 2 hafta süreyle askıya çıkarılacak.

BOYA UYGULAMASINA SON

Seçimlerde parmaklara çıkmayan boya sürülmesi uygulamasına da son verilecek. Sandık kurulu başkanı, oyunu kullanan seçmene kimlik kartını verirken seçmen listesindeki adı hizasına imzasını attıracak. İmza atamayanların sol elinin başparmağının izinin alınması yeterli olacak. Bu parmağı olmayan seçmenin ise hangi parmağını bastığı yazılı olarak belirtilecek.

YURT DIŞINDA OY VERME YÖNTEMLERİ

Yurt dışındaki seçmenlerin, gümrük kapılarında oy kullanma, mektup, sandık, elektronik oylama yöntemlerinden hangisine göre oy kullanacağına, yabancı ülkenin durumuna göre, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak YSK tarafından karar verilecek.

Yurt dışı seçmenler, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halk oylamasında oy verebilecekler. Yerel seçimlerde ise oy kullanamayacaklar. Ayrıca sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebilecekler.

Yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamayacak.

YURT DIŞINDA MEKTUPLA OY KULLANMA

YSK, özel olarak imal ettirdiği oy pusulası ile özel renkte bastırılmış oy zarflarını, Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna gönderecek. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu, arkası kendi mührüyle işaretlenmiş oy pusulası ile oy zarflarını, seçimlerden 75 gün önce seçmenin yurt dışında kayıtlı olduğu adresine gönderecek.

Seçmene oyunu kullanmak üzere gönderilen özel zarflardan, bir köşesi Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun mührünü taşıyan küçük zarfa oy pusulası konulacak. Bu zarf, üzerinde ''Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Ankara/TÜRKİYE'' yazılı orta boy ikinci zarfa konacak ve bu ikinci zarf, üzerinde seçmenin yurt dışı adresi yazılı üçüncü büyük zarfa yerleştirilecek.

Seçmenler oy kullandıkları zarfı, seçim günü saat 17.00'ye kadar Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda bulunacak şekilde posta ile gönderecek.

Seçimin yapıldığı gün saat 17.00'den itibaren oy torbaları Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunca açılarak sayım, döküm ve birleştirme işlemleri yapılarak sonuçlar, Ankara İl Seçim Kuruluna iletilecek. Sonuçlar, bu Kurulca tarafından da birleştirme tutanağı düzenlenerek Yüksek Seçim Kuruluna gönderilecek.

ELEKTRONİK ORTAMDA OY KULLANMA

YSK, yurt dışında bulanan vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aracılığıyla elektronik ortamda oy kullanabilmeleri amacıyla gerekli teknik alt yapıyı kurmaya, güvenli oy kullanılabilmesi amacıyla seçmenler için şifre veya benzeri güvenlik tedbirleri ile mükerrer oy kullanılmasını engelleyecek önlemleri almaya yetkili olacak.

Yurt dışındaki seçmenler, seçimin yapılacağı tarihten geriye doğru 30 gün öncesine kadar belirlenen süre içerisinde başlamak üzere, seçim günü saat 17.00'ye kadar elektronik ortamda oy kullanabilecekler.

SANDIKTA OY KULLANMA, 45 GÜN ÖNCE BAŞLAYACAK

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere seçim gününden önceki 7. gün, saat 17.00'ye kadar Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerinde ve ihtiyaç duyulması halinde yerel makamların uygun göreceği diğer yerlerde kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilecekler. Oy kullanma işlemi mahalli saatle 08.00-17.00 arasında yapılacak.

GÜMRÜK KAPILARINDA OY VERME

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere, seçim günü saat 17.00'ye kadar yurda giriş ve çıkışlarında kullandıkları gümrük kapılarında kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilecekler.

Mükerrer oy vermeye teşebbüs eden veya verenlere, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek, ayrıca para cezası uygulanacak.

OY PUSULALARI

Sandık kurullarında görev alacak personele, (600) gösterge rakamının memur aylık katsayısının çarpımıyla bulunan tutar ödenecek. Yüksek Seçim Kurulu, bu tutarı 4 kat artırmaya yetkili olacak.

Hoparlörle propaganda, seçim takviminin başlamasından itibaren seçim propagandalarının sona erdiği ana kadar serbest olacak. Böylece, oy verme gününden önceki 10. günün sabahında başlayan ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona eren propaganda süresi, daha geniş bir süreye yayılmış olurken, ayrıca mülki idare amirlerinin bu süre içinde seçim propagandalarıyla ilgili işlem yapma yetkileri kaldırılmış olacak.

Oy sayım sonuçlarına ilişkin sandık kurulunca, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 105. maddesinde düzenlenen tutanaklarının birer örneği derhal siyasi partilere ve isterlerse bağımsız adayların müşahitlerine verilecek. Geçersiz, itilaflı oy pusulalarının da yer aldığı tutanakların verilmesiyle, 22 Temmuz seçimlerinde İzmir'de yaşanan tartışmaların benzerlerinin önüne geçilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 5750 sayılı ''Expo 2015 İzmir Yönlendirme Kurulunun Tüzel Kişilik Kazanması, Gelir ve Harcamaları ile Denetimi ve Tasfiyesi Hakkında Kanun''la EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulunun tüzel kişilik kazanması öngörülürken, Bu kurulun gelir ve harcamaları ile denetimi ve tasfiyesine ilişkin esaslar düzenleniyor.

Kanuna göre, Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulan EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu, özel hukuk tüzel kişiliğine sahip olacak. Yönlendirme Kurulu, yürütme komitesi ile sekretarya, bu kanun ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde faaliyetlerini yürütmeye devam edecek.

Yönlendirme Kurulunun gelirleri; yönlendirme kurulu üyesi kamu kurum ve kuruluşları tarafından aktarılacak tutarlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, vakıflar, dernekler, sivil toplum örgütleri ile diğer özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişilerce yapılan ayni ve nakdi yardımlar, sponsorluk ve faiz gelirleri ile diğer gelirlerden oluşacak. Gelirler, ulusal bir bankada açılacak hesapta toplanacak.

Hesapta toplanan tutarlar, Yönlendirme Kurulunca nemalandırılacak.İzmir'in adaylık sürecinde yapılacak her türlü toplantı, sempozyum, tanıtım ve personel giderleri ile temsil, ağırlama, ilan, reklam, taşıma, hizmet alımı ve benzeri harcamalar bu hesaptan karşılanacak.

İHALE KANUNU UYGULANMAYACAK

Mal ve hizmet alımları ile satım, kira ve her türlü işlemlerde Devlet İhale Kanunu ile Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmayacak. Alım, satım ve kiralama işlemleri ile yapılacak harcamalarda uygulanacak usul ve esaslar Yönlendirme Kurulunca belirlenecek. Kanun kapsamında yapılacak iş ve işlemler ile harcamalar, TBMM tarafından denetlenecek.

İzmir'in adaylığının Uluslararası Sergi Bürosu Genel Kurulunca kabulü halinde, Yönlendirme Kurulu ve yürütme komitesi ile sekretarya, EXPO 2015 İzmir ile ilgili işlemleri yürütecek yeni oluşumun faaliyete geçtiği tarihe kadar görevlerini sürdürecek.

Uluslararası Sergi Bürosu Genel Kurulu toplantısında İzmir'in adaylığının kabul edilmemesi durumunda ise Yönlendirme Kurulunun hesaplarında bulunan tutarlar ile taşınırlar, kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere İzmir İl Özel İdaresi ve İzmir Büyükşehir Belediyesine 3 ay içerisinde eşit olarak devredilecek.