kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğalgazın 'OPEC'i olmaz

* Avrupa ülkeleri Rus doğalgazını ve dolaylı olarak Gazprom'u bir tehdit olarak algılıyor. Doğalgaz piyasasında da bir OPEC yaratılması söz konusu mu?
Avrupa, Rus doğalgazı için başlıca yabancı pazar olagelmiştir. 2006 yılında Rusya Orta ve Batı Avrupa gaz tüketiminin yüzde 27'sini ve ihracatının yüzde 35'ini karşıladı. Bu koşullar altında, bizim tarafımızdan kaynaklanan herhangi bir tehditten söz etmek için bir neden yok. Doğalgaz piyasasında OPEC benzeri bir yapılanma konusuna gelince, bu tür bir yapının oluşturulmasına doğalgaz piyasasının özellikleri engel oluşturuyor. Doğalgazı tankere ya da varile dolduramazsınız. Bazen 30-40 yıl geçerli olan uzun vadeli sevkiyat sözleşmeleri hem alıcı hem satıcı için en kârlı seçenek olageldi.

* Türkiye'de ne gibi yatırım projeleriniz var? Türkiye pazarını nasıl görüyorsunuz?
Bizim için Türkiye piyasası çok önemli. Türkiye Rusya'dan gaz alımı hacmi bakımından Almanya'nın ardında ikinci sırada bulunuyor. Fransa ve İtalya'yı sollamış durumda. 2007 yılında Gazprom, Türkiye'ye 23,4 milyar metreküp doğal gaz sağladı. Mavi Akım'ın yıllık kapasitesi 16 milyar metreküp ve sözleşme uyarınca 2010 yılına dek bu hedefi tutturmamız gerekiyor. Halihazırda bu boru hattından geçen gaz hacmini arttırmaktayız.