kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cepte karakter sorununa Murat Eren çözüm buldu

TİMUR SIRT
Genç Mühendis Murat Eren'in Türkçe kısa mesajlar için bulduğu "genişleme tablosu çözümü" GSM alfabesini değiştirdi. Çözüm İspanyolca ve Macarca gibi dillere de uygulanacak..
Türkçe kısa mesajlara çifte tarife sorununa çözüm arayan Türk Mühendis Murat Eren'in çözümü benzer sorunu yaşayan diğer dillere de çözüm oldu. GSM alfabesindeki ezber bozuldu. Cep telefonu alfabesine Türkçe karakterlerin eklenmesi kararı alındı. Eski adıyla Oksijen, yeni adıyla Vodafone IT'de çalışan Murat Eren'in geliştirdiği çözüm Meksika'da düzenlenen 3GPP teknik komite toplantısında gündeme geldi. Telekomünikasyon Kurumu uzmanları Arzu Cihan ve Erdoğan Olcay teknik çözümü geliştiren Murat Eren ile birlikte konuyu teknik komite üyelerine anlattı. Murat Eren tarafından geliştirilen mesaj tablosuna eklenecek ek tablo ile karakter sorunu çözümü komite tarafından İspanyolca'daki benzer sorun için uygulanması karar verildi. Uygulamanın Macarca gibi dillere de çare olması bekleniyor.

DÜNYADA UYGULANACAK
Tüm dünyada uygulanacak çözümle ilgili cep telefonu üreticileri 1 Temmuz'dan itibaren Türkiye'ye ithal edilecek telefonlara yeni karakter setlerini yüklemesi gerekiyor. Uygulama tüm dünyada geçerli olacak. Cep telefonu ile 155 karakter uzunluğunda mesaj yazılacak. 1 Nisan tarihinden itibaren cep telefonu operatörleri Türkçe kısa mesajlardan ekstra ücret alamayacak. SABAH gazetesinin 2006 yılında gündeme getirdiği Türkçe karakterlere 2 veya 3 kısa mesaj ücreti sorununa çözüm bulmak için Ulaştırma Bakanlığı ve Telekomünikasyon Kurumu (TK) harekete geçti. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer tüm operatör ve cep telefonu üreticilerinden oluşan teknik komite toplanmasına ve çözüm bulmasına karar verdi. Kalıcı teknik çözüm için TK tarafından önemli çaba harcanırken, vatandaşın mağdur olmaması için 1 Nisan'dan itibaren Türkçe kısa mesajlara fazla kısa mesaj ücreti alınmaması kararı alındı. Çözümün kısa sürede sonuca ulaşmasında TK'nın kararlı davranmasının etkili olduğu belirtiliyor. 3GPP teknik komite toplantısında konu ele alındığında Nokia'nın "Her ülke kendi çözümünü ister" diye karşı çıktığı iddia edildi. Sonraki toplantılarda kurul üyelerinin bastırması sonucu karar alındığı öğrenildi. Türkçe karakterlerin olduğu cep telefonu alfabesi 1 Temmuzdan itibaren ithal edilecek her telefonda yüklü olması gerekecek.
Haberin fotoğrafları