kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çelik (solda), 24 Mart pazartesi günü tüm kesimlerle son kez görüşecek. Bakan bugün de emekli dernekleri ile tabipler, diş hekimleri, eczacılar ve veteriner hekimleri birliklerini dinleyecek.

Yaşlıya maaş bağlayan devlet sonra geri istedi

ANKA
Sosyal Güvenlik Kurumu, yasaya göre önce yaşlı ve özürlüye maaş bağladı, ardından da 'yersiz ödeme' yapıldığını gerekçesiyle yaklaşık 20 bin kişiye borç çıkardı. SGK'nın istediği rakam ise 24.2 milyon YTL..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yaşlıya maaş bağlayan devlet sonra geri istedi
Sosyal Güvenlik Kurumu, "65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanuna" göre önce maaş bağladı, ardından da "yersiz ödeme" yapıldığını gerekçesiyle yaklaşık 20 bin kişiye borç çıkardı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca borçlu çıkarılanların büyük çoğunluğunu yaşlılar, 6 bin 500'ünü de özürlüler oluşturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya'nın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca, "65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanuna' göre aylık bağlanan ve daha sonra "yersiz ödeme" yapıldığı gerekçesiyle borç çıkartılan kişi sayısına ilişkin soru önergesini yanıtladı.

YÜZDE 50 FAZLASIYLA İADE
Yalçınkaya, yasaya göre aylık almaktayken maaşı kesilmiş ve yersiz ödeme yapılmış olduğu tespit edilen bir çok vatandaşa, yersiz ödenen paranın yüzde 50 fazlasıyla borç çıkartıldığını belirtirken "iki böbreği de çalışmayan, hafta da 3 kez diyaliz makinesine girmekte olan yüzde 80 özürlü ve 430 YTL maaş alıyor diye borçlandırılan, kira ödeyen, aldığı tüm parasını kendi sağlık harcamasına yatıran bir vatandaşımızdan, yersiz ödeme yapıldı diye 6 milyara yakın para istenmesini bir insanlık ayıbı olarak görmekteyim" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Sosyal Güvenlik Kurumu'nca çıkarılan borç miktarının uygulama yönetmeliği gereği tahsil edilmek üzere mahalli maliye teşkilatlarına bildirildiğini, söz konusu borçlar bildirildikten sonra borç takiplerinin mahalli maliye teşkilatlarınca yapıldığı için toplanacak olan para miktarının kurumca bilinmediğini söyledi.