kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bankalar alacağının üçte birini bıraktı, yine de Maliye'den kurtulamadı

RAHİM AK
Maliye, bankaların 3 milyar YTL tutan vergi alacağının üçte birini tıraşladı. Bundan sonra, bankaların yurtdışı işlemlerine de ceza kesilecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bankalar alacağının üçte birini bıraktı, yine de Maliye'den kurtulamadı
Bankaların 2001, 2002 ve 2003 yıllarını kapsayan dönemlerdeki kazançlarını enflasyon muhasebesi uygulayarak kârından indirmesinin ardından, Maliye ile bankalar arasında başlayan hukuk savaşı uzlaşma ile sonuçlandı. Ancak bankalar yine de Maliye'nin elinden kurtulamadı. Bankalar, Maliye'nin gider yazmayı kabul etmemesi nedeniyle bu tutarları vergi olarak ödeyip ardından dava açmışlardı. Vergi mahkemeleri ve Danıştay'dan bankalar lehine karar çıkınca Maliye fazladan ödenen ve 3 milyar YTL'yi bulan bu vergileri geri ödeme ihtimaliyle karşı karşıya geldi. Ancak Maliye bu parayı geri ödememek için bankaları ihtilaflı kamu alacaklarının tahsil edilmesi için mükelleflere, bir kez daha Vergi Usul Kanunu'nun uzlaşma hükümlerinden yararlanma imkânı tanıyan yasaya alarak uzlaşmaya zorladı. Böylece Maliye uzlaşmayla bu tutarın 1 milyar YTL'sini traşlamayı hedefledi. Bunu da başaran Maliye bankalarla teker teker anlaşmaya başladı. Dün Akbank alacağının üçte birinden vazgeçerek uzlaşmaya vardığını açıkladı. Ancak Maliye, burada durmadı. Geri ödeyeceği 3 milyar YTL'yi ödememek için bankaların yurtdışı işlemlerini incelemeye aldı. Türk bankalarının yurtdışından yaptığı kredi ve döviz işlemleri de yurt içinden yapılmış olarak kabul edilince bankalara bu işlemlerin yapıldığı son 7 yıl için yaklaşık 1 milyar YTL'yi aşkın yeni vergi çıkarıldı. Edinilen bilgilere göre, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin yaptığı inceleme ile bankaların yurtdışı şube ve off-shore bankalarından (kıyı bankacılığı) yaptıkları işlemlerin aslında yurtiçinden yapıldığı tespit edildi. Gelirler Kontrolörleri önce 2000 yılından 2003'e kadar bankalardan yapılan döviz işlemlerini inceledi. Bu işlemler dolayısıyla 60 milyar YTL'lik kambiyo vergi matrah farkı bulundu. Bunun için yaklaşık 60 milyon YTL vergi ve gecikme faizi ve vergi ziyai cezasıyla birlikte 210 milyon YTL ceza kesti.

3 MİLYAR YTL MATRAH FARKI VAR
Bu cezaları da bankalara bildirip ödenmesini istedi. Bu ceza büyük bir bankanın bilanço dipnotlarında da 57.8 milyon YTL olarak görüldü. Daha sonra 2003 ile 2006 yılları arasında yurtdışından kullandırılan krediler için dört yıl için 3 milyar YTL matrah farkı tespit edildi. Bunun üzerinden 150 milyon YTL'si vergi aslı olmak üzere toplam 400 milyon YTL vergi cezası kesildi. Bu 4 yılı kapsayan döviz işlemleri vergi incelemesi ise hâlâ sürüyor. 4 yıl için kesilecek Kambiyo Muameleleri Vergisi farkının da 300 milyon YTL'yi aşması bekleniyor. Bu da Türk bankalarının yurtıdışındaki bankaların cazibesini azalttı.