kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Halk ekmeğe zam yolda

Yeni Haber
Ankara Büyükşehir Belediyesi, günde 1,5 milyon ekmek üretimi olan Halk Ekmek Fabrikasında, buğday fiyatlarının yüksekliği ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle, yeni bir fiyat düzenlemesine gidiyor.

Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, 1,5 ay içinde 50 kilogram unun fiyatının 28 YTL'den 45 YTL'ye çıktığını belirterek, önümüzdeki haftalarda fiyatta artışa gidileceğini bildirdi.

Ankara Fırıncılar Odası'nın da yeni bir fiyat düzenlemesi hazırlığında olduğunu ifade eden İlkbahar, kurum olarak İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerdeki Halk Ekmek Fabrikası yetkilileri ile görüşerek maliyet çıkarılacağını ve bu doğrultuda karar alacaklarını söyledi.

Halkı sıkıntıya düşürmeyecek ve dar gelirlinin yanında olacak bir rakamda uzlaşmayı düşündüklerini ifade eden İlkbahar, Ankara'da günlük 4,5 milyon ekmeğin 1,5 milyonluk kısmının Ankara Halk Ekmek Fabrikasında üretildiğini kaydetti.

Ankara'nın 522 noktasında satılan halk ekmeğin 200 gramının 25 YKr'den tüketicilere sunulduğunu bildiren İlkbahar, şöyle konuştu:

''Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yaptığı değişiklikle halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartı getirildi. Normal ekmek 300 gramdan aşağı olmayacak. 1,5 ay içinde 50 kilogram unun fiyatı 28 YTL'den 45 YTL'ye çıktı. Bunun da kaçta duracağı belli değil. Dünyada petrolle beraber buğday fiyatları da yükseldi.''

Halk Ekmeğin ucuz olmasına rağmen gelişmiş teknoloji ile ve kaliteli unlarla, hijyen ortamda el değmeden üretildiğini belirten İlkbahar, sağlığını düşünen tüketiciler tarafından talebin artarak devam ettiğini söyledi.

ZENGİN EKMEK ÇEŞİTLİLİĞİ

Halk ekmeğin ekmek çeşitleri ile de Başkentlinin tercihi olduğunu vurgulayan İlkbahar, normal ekmek, tuzsuz ekmek, kepekli ekmek, halk somun, köy ekmeği ve tıbbi ekmek olmak üzere çeşitli alternatif üretimler yaptıklarını kaydetti.

Halk Ekmek Fabrikasının AR-GE laboratuvarında yapılan çeşitli tahlillerle, kaliteli ürün elde edilmesi için titiz bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden İlkbahar, ''El değmeden son derece hijyen koşullarda üretilen halk ekmeğin üretiminde kullanılan un, mikro tarayıcı elekten geçirilip gözle görülmeyen maddeler ayıklandıktan sonra üretim yapılıyor. Ekmek üretildikten sonra, metal tarayıcılardan geçirilerek bir kez daha kontrol ediliyor'' dedi.

Bu arada, yaklaşık 450 ekmek fırınının bulunduğu Ankara'da, soğanlısından zeytinlisine, elmalısından üzümlüsüne 100'e yakın çeşitte ekmek üretiliyor.

ANKARA'DA EKMEĞE HAZİRANA KADAR ZAM YOK

İstanbul'da fırıncılar ekmeğe yüzde 10 zam yapmaya hazırlanırken, un başta olmak üzere girdi fiyatlarındaki artışa rağmen Başkent'te Ankara Ticaret Odasına (ATO) kayıtlı fırıncıların, Haziran ayına kadar ekmeğe zam yapmayacağı bildirildi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ekmek zammı haberlerinin tüketicide endişe yarattığını belirtirken, ''Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Yaklaşık iki ay önce kamuoyuna, Mayıs sonuna kadar ekmeğe zam yapmama sözü vermiştik. Sözümüzün arkasındayız. Mayıs sonuna kadar zam yok'' dedi.

ATO Başkanı Aygün konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, girdi fiyatlarındaki artışın ekmek zammına zorladığını, ancak bu konuda bir süre daha direnmeye kararlı olduklarını kaydetti.

Un ve doğal gaza yapılan zamlar ile toplu sözleşme gereği fırın işçilerinin maaşlarına yapılan zamların ekmek maliyetlerini artırdığını belirten Aygün, Mayıs sonuna kadar zam yapmayacaklarını açıkladıkları tarihte, yani iki ay önce bir çuval ekmeklik unun fiyatının 40 YTL iken, bugün fiyatın 48 YTL'ye çıktığını bildirdi. Aygün ''Ama biz maliyetler artmasına rağmen bunu Mayıs sonuna kadar tüketicimize yansıtmayacağız'' dedi.

Kuraklık nedeniyle un fiyatlarının daha da artabileceğine dikkati çeken Aygün, bu yıl buğday rekoltesinin geçen yıla göre daha da düşeceğinin tahmin edildiğini, rekolte düşerse unun çuval fiyatının 60 YTL'yi bulacağını, bunun da unlu mamuller sektöründe büyük sıkıntı yaratacağını kaydetti.

UN TAHSİSİ YAPILSIN

Aygün bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığından, lüks tüketim haricinde fırıncılara sadece ekmek yapımında kullanılmak kaydıyla un tahsisi yapılmasını istedi.

Geçmiş dönemlerde belediyelerin ekmek üretimi yapan fırıncılara un tahsisi yaptıklarını hatırlatan Aygün, yeniden un tahsisi uygulamasına geçilmesi halinde fırıncıların ekmeğe zam yapmak zorunda kalmayacaklarını, böylece vatandaşların da mağdur olmayacağını bildirdi.Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 5 Martta Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde değişiklik yaparak, halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartını getirdiğini hatırlatan Aygün, TOBB, ticaret odaları ve esnaf kuruluşlarının görüşü alınmadan yapılan bu değişikliğin fırıncıları ve tüketiciyi güç durumda bırakacağını ve ekmek israfını artıracağını söyledi.

TEBLİĞ GÖZDEN GEÇİRİLSİN, YOKSA DAVA AÇACAĞIZ

Tebliğin, ilgili kesimlerin görüşleri alınarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Aygün, tebliğle ilgili geri adım atılmazsa 'dava açacaklarını' belirtirken, şunları kaydetti:

''Eski tebliğe göre, ekmeğin gramajı 50 gram ve katları olabiliyordu. Fırıncı üyelerimiz, Meclis lokantası da dahil olmak üzere tüm lokantalara talep ettikleri gramajda ekmek veriyordu. Vatandaşlarımız da daha çok 150 gramlık ekmeğe rağbet ediyor. Fırıncımız, bu taleplere uygun ekmek üretiyor. Tebliğde yapılan değişikliğe göre, bundan sonra en küçük ekmek 300 gram olacak. Bu da ekmek israfını artıracak. Buğday rekoltesinin düşük olduğu bir ülkede ekmek israfının artması, maliyetlerin de artması ve halkımızın daha pahalıya ekmek yemesi demektir.''

AA