kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek

Stand-by'a gerek yok yeni program için çalışılıyor

REUTERS, AA
Devlet Bakanı Şimşek, IMF ile seçenekleri değerlendirdiklerini, mayısta yeni stand-by'a gerek olmadığını söyledi. Şimşek, "Küreselleşmeyi anlayan küreselcilerle, anlamayan milliyetçiler arasında güç savaşı var" dedi..
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin başka IMF programı seçeneklerini değerlendirdiğini ve yeni stand-by anlaşmasına gerek olmadığını söyledi. Şimşek, IMF ile yeni stand-by anlaşmasının mayısta yapılmasının muhtemel olmadığını kaydeden Şimşek, sosyal güvenlik yasa tasarısının iki hafta içinde Meclis'ten geçme ihtimalinin yüzde 80 olduğunu dile getirdi. Hafta başında temaslarda bulunmak üzere New York'a giden Devlet Bakanı Şimşek, hem gündemi değerlendirdi hem de IMF anlaşmasına ilişkin yorum yaptı. Stand-by yapılmayacağının sinyalini 'muhtemel değil' sözleriyle veren Şimşek, yeni bir program üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

HIÇKIRIK TUTULMASI
Önceki gece DEİK/TAİK tarafından düzenlenen "2008 Sonrası Türkiye'' isimli konferansta da konuşan Şimşek, Türkiye'de küreselleşmeyi ve sonuçlarını anlayan 'küreselcilerle' küreselleşmeyi anlamayan ve reddeden 'milliyetçiler' arasında güç savaşının olduğunu ve bu savaşın süreceğini söyledi. AK Parti'ye için açılan kapatma davasını 'hıçkırık tutmasına' benzeten Şimşek, Türkiye'nin genç bir demokrasiye sahip olduğunu ve çok-partili sistemin Türkiye'deki geçmişinin fazla olmadığını belirtti.

'SORUNLARIMIZ VAR'
"Evet Türkiye'de bir güç savaşı var ve bu güç savaşı küreselleşmeyi anlayanlarla anlamayanlar arasında yaşanıyor. Dar kapsamda konuşursak bu güç savaşının küreselcilerle milliyetçiler arasında yaşandığını söyleyebiliriz. Bu savaş statükonun devamı isteyenlerle, Türkiye'nin açık bir toplum olmasını, temel hak ve özgürlüklerin herkes için olmasını isteyenler arasında. Ve evet bu savaş devam edecek. Bunun AK Parti'nin yaptıklarıyla hiçbir ilgisi yok. Statükocular performansa dayalı yeni bir toplumun gerekleriyle baş etmek zorunda kaldı. Türkiye'de yapılan her özelleştirme çabası muhalefete maruz kalıyor. Türkiye'de küresel sermayeye düşman olanlar var.'' AK Parti'nin "küreselleşmeyi, açık toplumu, herkes için temel haklar ve özgürlüğü, laikliği'' savunduğunu anlatan Şimşek, "Laiklik, Türkiye'de önemli, çünkü Türkiye çok etnikli ve çok dinli mozaik ülke, laikliğe ihtiyacımız var. Bu ilkeyi zayıflatmak için hiçbir şey yapmadık.'' Şimşek bu kapsamda Türkiye'ye güvendiğini, Türkiye'nin reformlara sadık kaldığı sürece bu tür 'hıçkırıkları' önleyeceğini ifade etti. Türkiye ekonomisinin bazı önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, bunların "fiyat istikrarı ve enflasyon, cari açığının büyüklüğü ve işsizlik olduğunu'' belirtti, ayrıca yatırım ortamının daha fazla iyileştirilmesi gereğinin altını çizdi. Bu sorunların çözümünde yapısal reformların devamının son derece önem taşıdığını belirten Şimşek, "Tüm bunlara karşın Türkiye ekonomisinin dış şoklara karşı eskiye oranlar çok daha fazla dirençli olduğunu'' anlattı.