kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hükümet ve sendikalar bir araya geldi

AA
Yeni Haber
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile ilgili işçi ve işveren temsilcileriyle yaptıkları toplantıda mutabakat sağladıkları ve sağlayamadıkları maddeler bulunduğunu, 24 Mart Pazartesi günü bir araya gelerek nihai açıklamayı yapacaklarını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren temsilcileriyle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin yaptıkları görüşmede, ''mutabakat sağlanan maddeler olduğu gibi, üzerinde gerçekten çalışılması gereken hususlar bulunduğunu'' belirterek, ''Bunları bugünden açıklamak doğru olmaz düşüncesindeyim'' dedi.

Bakan Çelik, işçi ve işveren konfederasyonları genel başkanları ile Bakanlık'ta yaptığı görüşmeden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Mutabakat sağlanan konuların neler olduğunu'' sorması üzerine Çelik, ''Tabii bunların içeriği ile ilgili net şeyler söylemeyi bu akşam itibariyle doğru bulmuyoruz. Çünkü mutabakat sağlanan maddeler olduğu gibi, üzerinde gerçekten çalışılması gereken hususlar da var. Bunları bugünden açıklamak doğru olmaz düşüncesindeyim. Böyle bir mutabakatımız var işin doğrusu. Ve Pazartesi günü saat 15.00'te bir bütün olarak açıklamanın daha doğru olacağı düşüncesindeyim. Pazartesi günü tekrar Bakanlık'ta bir araya geleceğiz'' diye konuştu.Çelik, memur sendikalarıyla da görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine de yarın memur sendikalarıyla da bir araya gelerek, onların da görüşlerini alacaklarını ve Pazartesi günü de nihai bir değerlendirme toplantısı yapılacağını bildirdi.

Bir başka gazetecinin ''Yasa gelecek hafta Genel Kurul'a gelecek mi? sorusunu Çelik, ''Şimdi sosyal taraflarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yasa bildiğiniz gibi bugün basıldı ve 119 sıra sayıyla dağıtıldı. Şu anda Genel Kurula gelmeye hazır vaziyette, fakat bu görüşmelerimizle bağlantılı o süreci değerlendireceğiz'' şeklinde yanıtladı.

''YÜZLERİN GÜLER YÜZLÜ OLDUĞUNU GÖRÜYORSUNUZ''

Çelik, ''mutabakat sağlanan maddelerin sağlanmayanlardan çok olup olmadığının'' sorulması üzerine de şunları kaydetti:

''Yüzlerin çok ağırlıklı olarak güler yüzlü olduğunu görüyorsunuz, olumlu. Ben görüşmelerin son derece olumlu geçtiğini söyleyebilirim. Fakat tekrar ediyorum, bu düzenleme köklü bir düzenleme. Karşı olunan maddelerin olmasını da saygıyla karşılamak gerekir, sahiplenilen maddelerin olmasını saygıyla karşılamak gerekiyor. Bu diyaloğu sürdürerek neticeye doğru hep birlikte varacağız. Bugün uzlaşılan, yani hepimizin müspet gördüğü, (uzlaşılan dediğimiz o), 'bu uygundur' dediğimiz maddeler var, 'bu maddeler üzerinde çalışılmalı' dediğimiz maddeler var. Bunlar üzerinde teknik heyet nihai toplamayı yapacak ve Pazartesi günü de o toparlama çerçevesinde görüşmeleryapacağız.''

Bir gazetecinin, ''Ana parametrelerde geri adım atılırsa bu, reform değil, efor olur' demiştiniz. Sendikalarda 'bunlarda geri adım demişti' nasıl uzlaşılacak?'' sorusuna Bakan Çelik, Türk çalışma hayatı ve çalışanların, Bakanlık, Hükümet ve sosyal taraflar için son derece önemli olduğunu belirterek, ''Kimse kimsenin hak gasbıyla meşgul değil, zaten bu olgunluk içerisindeyiz'' karşılığını verdi.

Tasarı'nın, değişiklikler olursa komisyona geri çekilip çekilmeyeceğinin sorulması üzerine Çelik, komisyona geri çekilmeyeceğini, üzerinde uzlaşılan konuların gerekirse Genel Kurul'da önergelerle değiştirileceğini bildirdi.

İŞÇİ VE İŞVEREN KESİMİNİN DEĞERLENDİRMELERİ

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, mutabakat sağlanan konularla ilgili teknik ekibin hazırlıklarını yapacağını, bu çalışmanın sonucunu 24 Mart Pazartesi günü Emek Platformu'nda değerlendireceklerini söyledi. Kumlu, daha sonra da Bakan Çelik'le bir araya gelerek, nihai kararlarını vereceklerini ifade etti.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kumlu, 19 maddelik taleplerini, 17 Emek Platformu bileşeni ile kararlaştırdıklarına işaret ederek, ''Emek Platformu bileşenleriyle görüşmeden kendi başımıza burada 'evet' ya da 'hayır' deme şansına sahip değiliz'' dedi.

Kumlu, bir başka soruyu yanıtlarken, ''Burada ileri, geri adım yok. Bir mutabakat çerçevesinde, çok kapsamlı bir yasa tasarısının uygulanmasında sıkıntı çekilmemesi anlamında karşılıklı olarak elimizden gelen çabayı gösterdik. İnşallah iyi netice alacağız diye düşünüyorum'' diye konuştu.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de Türkiye'nin gelecekteki 40-50 yılının kapsayan büyük bir gelişmeyle ilgili Emek Platformu'nun getirdiği ana çerçeveyi, Bakanlığın ortaya koyduğu felsefe içinde bir kez daha gözden geçirdiklerini söyledi. Kudatgobilik, şöyle konuştu:

''İşçi ve işverenler bu sistemin ayrılmaz ortaklarıdır. Biz de TİSK olarak, Emek Platformu'nun getirdiği meselelere bu hürmetle yaklaştık ve Sayın Bakanımızla, büyük bir platform içinde bunu ele alma imkanı bulduk. Biz de Emek Platformu gibi kendi konularımızı değerlendireceğiz ve Pazartesi günü saat 15.00'da Sayın Bakan'ın huzurunda olacağız, bunu nihai hale getireceğiz. Ümit ediyoruz ki her şey yolunda gider ve Türkiye'nin önünü açacak bir reform paketini burada sizinle paylaşırız.''

Öte yandan, Bakan Çelik'in yarın saat 15.00'te memur konfederasyonlarının başkanlarıyla bir araya geleceği öğrenildi.