kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kosova gergin Sırplar NATO ve BM'ye saldırdı

Mitroviça'daki BM binası işgalci Sırplardan üç gün sonra alındı. BM polisi ve NATO askerleriyle Sırplar arasındaki çatışmalarda 33'ü polis ve asker 100'den fazla kişi yaralandı..
NATO'DAN TEPKİ: BİZ DE ÇOK SERT KARŞILIK VERİRİZ
Kosova, 17 Şubat'ta tek taraflı olarak Sırbistan'dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesinden sonra en sert çatışmalara sahne oldu. Kosova'nın Sırbistan sınırındaki Mitroviça kentinde üç gün önce bir grup Sırp'ın Birleşmiş Milletler Mahkemesi'ni işgal etmesiyle başlayan olaylar dün yeni bir boyut kazandı. Sabah saatlerinde mahkemenin bir operasyon sonrası ellerinden alınmasına kızan bin kadar Sırp, BM polisi ve NATO barış gücü askerleriyle çatıştı.

ŞOK BİR OPERASYON
Çatışmada BM Kosova Geçici Misyonu'na (UNMIK) bağlı polis gücü ile Kosova barış gücünde (KFOR) görevli 33 polis ve asker ile 80'den fazla Sırp yaralandı. Olaylar geçtiğimiz hafta Sırpların BM Mahkemesi'ni işgal etmesiyle başladı. Binaya Sırp bayrağı asan ve Kosova'nın Sırbistan'ın bir parçası olduğu yönünde sloganlar atan göstericilerin eylemi dün sabah saatlerinde şok bir operasyonla sonlandırıldı. Birkaç haftadır bina dışında gösteri yapan Sırplar, 14 Mart'ta burayı koruyan BM polisinin çekilmesi üzerine binayı işgal etmişti. Göstericilerin çoğunun 1999'da NATO'nun Sırp ordusunu Mitroviça'dan atmasından önce mahkemede çalışan Sırplar olduğu belirtilmişti.

SIRPLAR SALDIRDI
BM'ye bağlı 50'den fazla Ukraynalı polis ve Fransız askerin desteğiyle binaya baskın düzenlendi. Operasyonda 50'den fazla Sırp gösterici yakalandı. Bu sırada göstericileri götüren 3 BM aracına Sırplar saldırdı. Polis ve barış gücü askerleri ise göz yaşartıcı gaz kullandı. Araçların kapılarını açan Sırplar 10 kişinin kaçmasını sağladı. Çatışmada 33 polis ve asker ile 80 gösterici yaralandı. 3 göstericinin ağır yaralandığı kaydedildi.

NATO'DAN TEPKİ
NATO, barış gücü askerlerine ateş açılması üzerine, şiddet olaylarına karşı sert tutum takınacağını açıkladı. Sözcü Appathurai, "NATO, şiddet olaylarını mümkün olan en sert biçimde kınamaktadır" dedi. Sözcü, NATO'nun öncülüğünde KFOR'un "her türlü şiddet hareketine BM'den aldığı görev çerçevesinde sert biçimde karşı koyacağını" söyledi. Öte yandan Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Kosova'daki olaylarla ilgili olarak uluslararası güçleri "aşırı güç kullanmakla" suçladı.
Haberin fotoğrafları