kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rövanş muhalefetin

Belkıs KILIÇKAYA / PARİS
Cumhurbaşkanı Sarkozy, belediye seçimlerini birçok kilit noktada bakanlarını aday göstermesine rağmen kazanamadı. Danışmanları desteği toparlamak için kolları sıvadı..
İktidar partisi UMP, Nicolas Sarkozy'nin iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimini yüksek oyla kazanması sonrası ivmeyi sürdüremedi. Yerel seçimler, ülkenin en yetkili koltuğunu Sarkozy'ye kaptıran Sosyalistlerin zaferiyle sonuçlandı. Katılım oranının ikinci turda da yüzde 65 gibi rekor düzeyde düşük olduğu bu seçimler sonrası Sarko'nun kabinede değişikliğe gitmesi bekleniyor.

OĞLU MECLİSE GİRDİ
Ülkenin en büyük 10 kentinden 7'sinde, nüfusu 100 binden fazla olan 37 kentin 25'inde yönetimi muhalif partilere kaptırdı. İlk turda yüzde 50 barajını geçen olmazsa, en çok oy alan iki adayın ikinci turda yarıştığı yerel seçimler için birçok bakan da aday olmuştu. Yasaların belediye başkanlığı ve kabine görevini birlikte yürütmeye izin verdiği ülkede kabineden aday olan 22 bakandan 18'i kazandı. Sarko'nun oğlu Jean da babasının eski belediye başkanı olduğu Neuilly Sur Seine semtinde belediye meclisine girdi. Seçimle ilgili ülkenin önde gelen sol eğilimli gazetesi Liberation, "Biri cumhurbaşkanına kaybettiniz demeli" diye yazdı. Le Monde gazetesi hükümetin sağ, yerel yönetimlerin ise sol partilerde olması durumunu "evlenmeden birlikte yaşamaya" benzetti.

10 AYDA KARNE ZAYIF
Cumhurbaşkanlığını kazanmasından sadece 10 ay sonra yapılan yerel seçimlerde bu kadar ağır yenilgi almasının kötü bir karne olduğu vurguları yapılan haberlerde "hükümette küçük de olsa bir kabine değişikliğine gitmesinin beklendiği" vurgulandı. Bu tablo üzerine Sarkozy'nin danışmanlarının olaya el attığı konuşuluyor.

SARKO'YA ÜÇ TAKTİK
Basına göre Fransa liderine ilk olarak "cumhurbaşkanı gibi olması", yani eşi Carla ile sık sık samimi pozlarda ortalarda görünmemesi, spor kıyafetleriyle poz vermemesi gibi öneriler getirildi. İkinci tavsiye, bölgeler ve diğer kentlere daha fazla ziyaret düzenlemesi oldu. Son olarak da Sarko, ABD modeli haftalık brifing verdirdiği sözcüsü David Martinon'u kovdu.